Сергей Махно – вдъхновител и двигател на Модерния украински дизайн

На фокус е самата личност на Сергей Махно. За вдъхновението от природата, за екологичния дизайн и за бъдещето на естествените материали прочетете неговата гледна точка в краткото ни интервю.

Себе си Сергей Махно описва като „човек, на когото му е повървяло“, но зад неговия успех стои огромно количество работа и, разбира се неповторимият, оригинален, неуморен и сложен дух на креативността.

След години търсене на собствен път, който минава през създаване на графити и татуировки, Махно най-после намира своето призвание в интериорния и продуктовия дизайн. През 2003 година в Киев той успява да обедини творчеството и бизнеса в едно чрез създаването на студио Sergey Makhno Architects. Двете страни на своята личност предприемчивата и творческата, Сергей нарича „брат и сестра, които се обожават, но са различни“.

Вашите проекти се отличават с използването на най-разнообразни естествени материали. По какъв начин украинската природа ви вдъхновява?

Вдъхновявам се от простички неща: камъни, кората на дърво, ручей, който се излива от събрана край пътя вода. Когато бях дете ненавиждах да вали дъжд или сняг, защото това означаваше, че няма да мога да играя на вън с приятелите си, да карам ски или колело. Въпреки това ясно си спомням как веднъж на 20-годишна възраст тичах бос под поройния дъжд. Беше фантастично! Но действително започнах да се наслаждавам на лошото време с напредването на възрастта. С годините човек започва да осъзнава колко прекрасно е всичко естествено. И вие се очаровате, изумявате и влюбвате във всичко наоколо.

Днес едно от моите любими неща, свързани с украинската природа, е пролетното „чаено парти“. Обожавам да пия чай в градината на баба ми, когато ябълковите и крушовите дървета цъфтят. И тази красота наоколо… И уханието. И вие потъвате в него.

Какво е бъдещето при използването на естествени материали като дърво, вълна, камък в интериорния дизайн?

Глобализацията на света вече стига до момента, в който дървото вече не е истинско дърво и камъкът не е истински камък. Естествените материали все повече се заменят с изкуствени. Затова аз лично вярвам, че в бъдеще обезлесяването и добивът на природни ресурси ще бъдат сведени до минимум.

Има ли противоречие между използването на първични естествени материали и идеята за „устойчив“ дом?

Разбира се, че има. За какъв „устойчив“ дом можем да говорим, ако масово унищожаваме дърветата и природния пейзаж? Това е противоречие. Да се грижиш за природата и да живееш по най-простичкия възможен начин – това е единственият изход.

В този смисъл коя е най-важната „съставка“ за създаването на екологичен и устойчив дом?

Чувството – това е най-важната съставка. Това е повече от „сос“, защото всъщност е онова, без което салатата би била абсолютно безвкусна. Имам предвид чувството, което изпитвате, когато знаете, че се намирате в абсолютен мир със света около себе си.

Текст и интервю: Ема Иванова
Снимки: Sergey Makhno Architects