Модерните Биокамини

Векове наред огнището е символ на дома, уюта и топлината. Като модерна негова интерпретация, камината може да се възприеме за сърцето на всеки дом. Тя е онзи специфичен елемент, който създава неповторима атмосфера. В съвременния свят към камината се отправят все по-комплексни изисквания. Тя трябва да бъде с модерен дизайн, отговарящ на вътрешния интериор на дома. Да запазва прекия визуален контакт с огъня, но същевременно да използва икономични и екологични източници за топлина.


Борис Маринов
консултант дизайнер
Биокамини Фриа

От няколко години на българския пазар се появиха биокамините – модерен и бързо навлизащ в Европа и света продукт. Те са икономични, практични, стилни, с красив дизайн, лесно достъпни за всеки, използват за гориво екологично чист продукт, не отделят дим и опасни за здравето вещества и нямат нужда от комин. Този комплекс от предимства ги прави много ефикасни и атрактивни.

Факт е, че почти всеки си мечтае да има камина в своя дом. Лошото е, че когато човек реши да постави такава, особено в апартамент, се сблъсква с доста препятствия. Най-често те са свързани с миризмата и саждите при горене, поддръжката и трудности при самото инсталиране. Добрата новина е, че има технология, която позволява по впечатляващ начин да се покани магията на огъня в дома. Решението е: биокамини.

Те са лесни за монтаж, подходящи са за интериори и екстериори и не изискват специална поддръжка. Дизайнът им е разнообразен, подходящ за всеки стил. Декоративните биокамини могат да се вграждат, но може и да са свободностоящи. Интересното е, че тези камини не се нуждаят от комин или отдушник – по този начин, топлината не излиза през него, а остава в самото помещение.

Биокамините са идеалното решение за истински, жив огън във всеки дом. За гориво се използва денатуриран биоетанол, който е ефикасен и евтин консуматив. Специализираната литература пояснява, че 1 литър биоетанол има топлоотдаване от приблизително 7,16 kW. При среден разход на биоетанол от 0,5 л/ч, това означава 3,58 kW отделена топлина за час. За сравнение: при употреба на отопление с електрически радиатор или климатик топлоотдаването е между 1 и 3 kW. Едно помещение с големина от 20 m2 се затопля за 15 мин. до приблизително 25 градуса. Лесен за употреба и достъпен като цена, биоетанолът е алтернативен източник на енергия, чиято популярност нарастна бързо през последните години. Добива се от целулозна биомаса – пшеница, просо, царевица, тръстика. При горене той не отделя вредни газове, миризми или пушек, а отделя водна пара и въглероден двуокис. Изгарянето на 1 л биоетанол отделя въглероден двуокис, равен на количеството отделящо се при изгарянето на 2 средни по големина свещи. Водните пари допринасят за повишаване на влажността на въздуха, което без съмнение, е по-добро за вашето здраве, отколкото изсушаващото въздуха отопление като парното.

Биокамината е стилно дизайнерско изпълнение, което създава много ефект и уют. Тя е универсална, може да бъде позиционирана на стена, статична или може да бъде използвана като подвижна помощна маса или мебел. Биокамината е атрактивен мобилен интериорен детайл. Позволява поставяне практически навсякъде, за да се наслаждавате на истинския пламък. Последвайте интуицията си и иновативните тенденции в модерния дизайн с биокамините – безупречно съчетание на естетика и функционалност!