Как да направим малкото жилище по-голямо?

Няколко съвета за малкото жилище, какво трябва и какво не трябва да правим, как да разширим визуално пространството, за да изглежда нашият дом комфортен и стилен въпреки малката квадратура.

Интериорен дизайнер
Татяна Станчева,
TANNE design studio
Снимки: личен архив

Опитът ми показва, че доста хора, когато разполагат с малко пространство, се притесняват да сложат необходимите като обем за съхранение мебели. Понякога няма проблем, когато жилището ще се отдава под наем, но когато се ползва за живеене идва следващият проблем – къде ще сложим прахосмукачката, как ще скрием бойлера…

Понякога коридорът, кухнята и дневната са в едно общо пространство. Един от съветите ми е гардеробите, кухненските шкафове и други корпусни мебели да са до тавана. Тогава те визуално увеличават височината на помещението, защото не прекъсват пространството и изглеждат като стена (пано), а не като шкафове. Когато имаме в едно общо пространство няколко функционални зони, е добре преходът да бъде плавен и обединяващ – и като функция, и като обеми. Добре е интериорът да е в светли и свежи тонове, но не бива да се притесняваме от тъмните цветове.

Присъствието на тъмен акцент, независимо дали е под или стена, дали е в спалнята, кухнята или в банята, подсилва акцентите, детайлите и материалите. Не се притеснявайте да подхождате креативно и смело към всяко едно ново предизвикателство.