Няколко основни съвета за подредба

Дневната е едно от най-важните помещения в дома. За разлика от другите помещения, които са с по-
строго дефинирана функция (спане, готвене, хранене, къпане, съхраняване на вещи и т.н.), в дневната ние сами и по различен начин определяме функцията. Това е място за релакс, там се събира семейството, в дневната посрещаме приятелите си, там се забавляваме, гледаме телевизия, четем, слушаме музика … В  дневната отиваме, когато сме приключили със задълженията си, когато си почиваме. Затова и толкова я обичаме…

Всяко дневно помещение се проектира и обзавежда специфично според конкретната ситуация, начин на  живот и стил на клиента и не бих искала да правя теоретични обобщения, но все пак няколко са  универсалните принципа при подредбата, които е добре да спазваме, за да се чувстваме добре там.

“Каквато и да е конфигурацията на мекото сядане, който е символът за релакс в дневната, винаги трябва да  осигурим добра гледка срещу него. На дивана имаме възможност да прекараме по-дълго време и да  съзерцаваме, затова е важно, седейки на него да виждаме нещо приятно. Сами избираме какво да бъде:  според случая това може да бъде гледка през прозореца (ако е хубава), можем да гледаме към останалата част на дневното пространство – като трапезария (която много често е интегрирана към дневната и участва  много активно и би ни било приятно да я виждаме), да гледаме към друг кът, към камина и т.н. Може да  искаме да загърбим останалата част на помещението, да се „отделим“ от него и да сме обърнати изцяло към телевизора например или пък да комбинираме възможните гледки, разполагайки диваните под ъгъл. Както и да ги разполагаме, трябва да ни е приятно това, което виждаме. Поставянето на акцентен тапет на някоя от стените може да допълни, разнообрази или създаде хубава гледка.

* Ако искаме мекото сядане да бъде и място за разговори и общуване със семейството и приятелите, то  задължително модулите за сядане трябва да се разположат под ъгъл или един срещу друг, за да могат хората да имат визуален контакт. Едностранното сядане е подходящо само за гледане на телевизия и слушане на  музика.

* Разполагането на телевизора също е от съществено значение . Големината му и отдалечеността на сядането  от него разбира се трябва да са в право пропорционална връзка, за да виждаме добре. Височината, на която  се поставя се определя по следния начин: средата на телевизора трябва да е на височината на очите на  седнал човек. Избягвайте поставянето на телевизора пред прозорци и витрини, както и на стени срещу  прозорци със западно изложение, заради ефекта на заслепяването и отраженията, които дават слънчевата  светлина. Най-доброто място е перпендикулярно на стената с прозорците. Но независимо от  разположението му направете добра слънцезащита с подходящи пердета или щори, за да си осигурите максимален комфорт на гледане и чист образ.

* Ако в дневното помещение имаме и камина и ако няма възможност около камината да се обособи отделен  кът, то би било добре близо до нея да е мекото сядане. Тогава обаче възниква конфликтът с разполагането на телевизора. Най-добре е да се избягва разполагането на камина и телевизор на една стена, макар, че  проектирано умело и това би било решение, ако няма друг функционален вариант. Най-доброто разположение, което дизайнерите обикновено търсим е разполагането им под ъгъл, т.е. телевизорът и  камината са перпендикулярни един на друг.

* За уюта в дневната от особено значение има и килима. При по-големи и комбинирани пространства,  независимо от избрания стил на обзавеждане, той би могъл да маркира, зонира и обособи къта за меко сядане. При по-малки пространства, където няма възможност за разполагане на богата конфигурация от меко сядане, ако килимът е по-голям или колкото габаритите на сядането, то той оптически би създал впечатление за по-голям кът, без да се претоварва пространството с мебели. И в двата случая килимът не трябва да бъде по-малък от предната част на габаритите на разположеното сядане.

* Макар и наречена дневна, ние постоянно я обитаваме и вечер, когато осветлението е изкуствено, затова  изборът на осветление е определящо за създаване на духа на пространството. Както вече казах, тук функциите могат да бъдат различни и е добре да се комбинират различен тип осветление, за да се създадат  различни сценарии. Освен таванното осветление, поставете стояща лампа на пода или на ниска маса до  сядането, за да си осигурите достатъчно добра светлина за четене или друго занимание, монтирайте стенни аплици, които да осветяват картини или любими предмети, предвидете амбиентно осветление за  максимален релакс при слушане на музика или късни вечерни разговори.”

Mariani Glace
Horn Lamp Albino

текст: Арх. Вера Денкова, управител на VERDE INTERIORI