За офиса, в който живеем

Днес комфорът и ергономията са неотменна характеристика на модерния офис. Добрата работна среда привлича младите хора, повишава креативността и създава приятна атмосфера за работа. Няколко са тенденциите, които вече станаха стандарт за добрия офис.

Младен Цонев
изпълнителен директор на ОРТ

Височинно-регулируеми работни места и заседателни маси

Те навлизат масово в съвременната офис среда. В комбинация с добър работен стол предоставят разнообразието, от което човешкото тялото се нуждае, за да се чувства добре и да функционира пълноценно. Продължителното седене води до усещането за дискомфорт и носи множество здравословни рискове. В съвременния офис служителите седят от 3 до 8 часа дневно, като голяма част от тях достигат и над 9 часа.

Липсата на активно движение през работния ден успешно се компенсира с възможността за честа смяна между седнало и изправено положение. Плавното повдигане и сваляне на работния плот правят промяната част от ежедневието. Доказано е, че височинно-регулируемите работни станции намаляват времето в седнало положение с около 60%, предоставяйки на служителите възможност за естествени и присъщи за човешкото тяло движения. В някои европейски страни предоставянето на служителите на височинно-регулируемо работно място вече е задължително за работодателите. Възможностите за добавяне на шумопоглъщащи панели, както и богатото разнообразие от материали и цветове, правят това решение не само функционално, но също стилно и привлекателно.

Акустично-активни елементи за абсорбиране на шума

Намаляването на шума в офиса е част от темата за добрата работна среда и грижата за здравето на служителите и вероятно най-изявената тенденция за 2017г. Шумът, съпровождащ работния процес, е един от най-сериозните фактори за намаляването на продуктивността. Служителите го отбелязват като един от най-дразнещите елементи на работното място. При планирането на офиса могат да бъдат приложени множество решения и комбинация от елементи за абсорбиране на шума.

Почти задължителен елемент са преградни панели, изработени от шумопоглъшащи материали. Те имат и допълнителната функция на визуални прегради. Служат и като платформа за аксесоари и съобщения. Възможностите за дизайн са почти неограничени – от облечени в дамаска шумопуглъщащи панели, декоративни пана, зелени системи до основни мебелни елементи с микроперфорация. Иновация в абсорбиращите звука материали са декоративни повърхности от синтерован метал. Той е с композитна структура. Малки частици от метала се пресоват заедно, обикновено при висока темпратура и налягане. Получават се изделия със сложна форма, много по-прецизни от метална отливка. В конкретния скучай на акустичен панел имаме листов материал с дебелина 2-3 мм, с метален блясък. При процеса на синтероване са оставени много на брой микрокухини в обема, които обезпечават акустичните качества. Акустичноактивните елемнти могат да присъстват навсякъде в добрата работната среда. В комбинация с подходяща подова настилка и таван акустичноактивните елементи могат да обезпечат отворена офис площ с добра звукова ергономия.

Интегриране на технологични решения

Работните места, интегрирани с технологични решения, са естествено нарастваща тенденция. Очаква се в близко бъдеще вградените зарядни устройства да станат задължителен елемент от работното бюро, така че зареждането на мобилните устройства ще бъде естествен и неусетен процес. Планирането на невидими кабелни трасета е важна част от доброто проектиране. Наличието на множество устройства за захранване и пренос на данни значително улеснява този процес.

Зони за отдих

Вероятно най-привлекателите места в добрия офис са релакс зоните. Обособените места за неформални срещи са много често източник на най-добрите идеи в бизнеса. Присъствието на повече зеленина и естествени елементи, пренасящи природата в офиса, допълват картината на бъдещия офис. Всъщност те са и важни места в отворения офис.

Работна маса с височинно регулиране
и акустични панели, от ОРТ