За вратите сериозно

Инж. Петьо Илиев
Омега Интериор

Изборът на врати за жилище или офис често пъти поставя клиента пред поредица от въпроси. На пръв поглед просто трябват врати, а се оказва, че не може да се асимилира количеството информация за тях.

Какво можем да направим, за да намерим точното решениe?

Първо трябва да решим за кои помещения ни трябват врати. В старите апартаменти те са цяла поредица, често излишни. Трябват врати за основните функционални помещения, а за другите да се попитаме дали ни трябват, ако ще бъдат непрекъснато отворени. От друга страна днес се промотира т. нар. „open space“, което не може да се отоплява или звукоизолира добре.

Трябва да се насочим към стила.

Могат да са тежки, класически, ултрамодерни или т. нар. „универсален боец“ – непреходните бели лакирани врати. Зависи от цялостния стил на интериора, но все отнякъде трябва да се започне – или от мебелите, или от вратите. И все пак трябва да си представим как би стояла една солидна дъбова тритаблена врата в апартамент с височина 250 см… В един и същи модел цветовете са различни и трябва да видим как кореспондират с пода.

Зидарските отвори са важни

За съжаление тук цари пълен хаос – един път се задават номинални размери, друг път размери от кота готов път, трети път размери от замазка или плоча. После майсторите ги тълкуват както им е удобно или както ги разберат. Въпреки че вратите се монтират едва накрая при готов под и стени, препоръчва се отворите да се оформят в началото, за да няма прах и къртене накрая. Или имаме съществуващи отвори и нагаждаме вратите към тях, или искаме определени размери на вратите и преправяме отворите за тях. При производителите съществуват стандарти на височини и широчини и е добре, ако влезем в тях , за да не плащаме за нестандартни размери. Освен това при някои италиански производители цената е една и съща за врата с широчина 60/65/70/75/80/90 см и височина 200/210 см. Без да плащаме нищо допълнително, една висока врата прави жилището с по-висок таван. При оформянето на зидарските отвори е важно да се предвидят и т. нар “зъбчета“ отстрани, върху които се монтират первазите – те трябва да са поне толкова, колкото е широк первазът. Разположението на ключовете и контактите трябва да е поне на една ширина на перваз настрани.

Сега съществува разнообразие от врати и модели с варианти на табли, каси и первази. По-класическите са със закръглена или права каса със закръгление, таблата и касата са фалцови, первазите са с широчина 50-70 мм, прави или с релеф, пантите са видими, често пъти и с декоративни капачки, бравата е класическа с език и резе. По-новите модели са с права каса, безфалцова табла, скрити панти или с горна и долна панта, первазите са широки 80-90 мм, заключването е с магнитен насрещник. Идеята на по-новите врати е да виждаш една равнина откъм пантите и нищо да не нарушава тази равнина. Разновидност на тези врати са безкасовите – сложен алуминиев профил се вгражда предварително в стената от тухла или гипсокартон, измазва се, шпаклова се боядисва се и едва накрая се закачва таблата. Това, което виждаме е само една П-образна фуга 3-4 мм по периметъра на таблата без видима каса, первази и панти. Ефектът е много интересен при необработените табли, защото позволява да се боядиса в цвета на стената или да се облепи със същия тапет.

При повечето италиански производители
моделът табла може да бъде единично, двойно отваряне; единично, двойно, тройно или четворно плъзгане по стена или вътре в стена. Разновидност на плъзгането в стена е използването на метална касета за скрито плъзгане тип „Scrigno“, която се вгражда предварително в стената и самата тя е стена – измазва се, шпаклова се, боядисва се и едва накрая се монтират таблата и касата. Друга новост е декоративен видим механизъм за плъзгане – релсата има форма на тръба или техношина или пък се състои от 2 или 3 части, които влизат една в друга и така постепенно се разгъват при плъзгането на таблата. Обковът е много важен – понякога една семпла врата може да изглежда „скъпарска“ с една хубава и удобна дръжка.

За монтажа
Понякога той може да съсипе хубава врата, но може и да не съжаляваме, че сме купили обикновена гладка врата, монтирана отлично. За съжаление много често клиентът и монтажникът се разминават. Клиентът очаква чудеса, но… вратата не изправя кривата стена, вратата не прикрива неравномерния под. Повечето клиенти не проверяват тези неща. Ако стените не са прави, первазът не може да се огъва като ластик и да прилепва плътно. Помагат акрилни силикони, които се боядисват в цвят. Когато изкривим перваза по стената , той няма да се събере с другия на точен герунг. Когато се монтират бели лакирани первази, колкото и точна да е машината и ръката на майстора , винаги остава черна фуга като косъм, неизбежна е – има бял акрилен силикон или твърд кит. Добре е при вратите на баните да се силиконизира около касата и первазите и таблата да се лакира отдолу.