Технология и естетика с южно изложение

арх. Искрин Георгиев

Интериор: арх. Искрин Георгиев,
Aрхитектурно студио „Чертог”,
тел. 0896 740 205
Снимки: Асен Балабанов
Текст: Виктория Дишкова

Тоталната промяна на разпределението на целия етаж обединява два апартамента в голямо жилищно пространство. Ранното проектиране още по време на строителството организира 230-те кв. м, без да има нужда от събаряне на стени и сериозно преустройство. За да бъде жилището модерно и функционално, всеки детайл от пространството внимателно е коментирано със собствениците и премисляно от архитекта. Още повече, че в него живеят млади, достатъчно модерни в битието си хора.

Чисто практически първият етап изисквал изграждане на стени и окачени тавани от гипскартон, промяна на инсталациите заради високотехнологичните системи, предвидени в проекта. Архитектът разработва много детайли, мебелите се проектират специално за това пространство според високите очаквания на собствениците. Корпусната мебел и окаченият дървен таван са изработени от Ко и Ко. Но всъщност всичко започва от проекта. Той отчита и се възползва изцяло от прекрасното южно изложение на дневната зона. Естествената дневна светлина предизвиква арх. Георгиев да заложи на меките, плавни линии и на елегантното съчетание на цветове и материали. Извън обзавеждането два са приоритетите в проекта. Преди всичко чрез осветлението се създават сцени според настроението. Във всяко помещение има поне три типа осветление – основно, скрито за релакс, акцентно. От друга страна то организира пространствата като създава симетрия и ритъм. Комфортът се дължи и на автоматичните режими на дискретно осветление при ощно ставане без запалване и гасене на лампите. Електрически завеси събуждат и приспиват стаите само с натискането на един бутон.

Втората основна опорна точка при създаването на този интериор е използването на технологии, необходими за съвременния и бъдещия дом. Ако ги градираме, можем да кажем, че под гранитогреса, подовата настилка в целия апартамент, е монтирано подово отопление. Към цялостната система за отопление и охлаждане са прибавени още термопомпа и конвектори. Системата „Умен дом” осигурява мобилно управление на системите за сигурност, отопление и охлаждане на дома.

Безупречната функционалност от друга страна е резултат от желанието на собствениците да се сдобият с модерен дом и предложените в проекта идеи. Квадратурата позволява всяко помещение да е достатъчно просторно – още от антрето, преминавайки през дневната, спалните, та дори и до прилежащите им бани и гардеробни. Складовите помещения са умело скрити. „Скрити” е кодова дума тук – всички инсталации са не само скрити, но и шумоизолирани.Скрити са гардеробите, част от осветлението, скрит остава и преходът между настилките. Всъщност интериорът в завършения си вид е едно уважение към четирите елемента: огънят в камината, водата в джакузито, земята в естествените подови настилки и дървото-библиотека, небето в светлосиния таван на родителската спалня.