Хармонията на цветове и форми

Спокоен, функционален, модерен е домът на третия етаж в новопостроена сграда. Първоначалната идея на инвеститора е да експериментира, като предложи жилища със завършени настилки, стенни покрития, бани и кухни. В осъществяването й участват различни фирми, а всеки от етажите е проектиран по различен начин. Впоследствие, в зависимост от желанията на наемателите, всеки апартамент може да се обзаведе до ключ.

Веси Драгнева
тел. 0877 01 10 99
арх. Адриана Ангелова
тел. 0888 90 46 28

На площ от 200 кв.м новодомците разполагат с три спални, три бани, дневна зона с кухня и кът с камина. Светлата височина на помещенията е 3 метра, което позволява на архитекта да работи във вертикалата и най-вече с осветлението. Тази височина на таваните е подчертана със специално изработени осветителни тела и огледала, които освен като декорация се включват и в осветяването на помещението. Концепцията за интериора е да се поднесе модерна визия с изчистени, минималистични форми и детайли. Използването на повече материали и подходящи цветове са провокирани от желанието да се внесе онзи неповторим уют и собствена идентичност, които ще намерят своя стопанин.

Като цяло е използвана гама от топли кафяви и светли цветове. И това не е случайно. Тъкмо спокойствието, търсено за интериора на дома, кореспондира със заобикалящата паркова среда в сърцето на столицата. Принос към връзката с местоположението са и масивните дървени плотове в кухнята и паркетът от естествен бамбук, който добавя допълнителна екзотична нотка. Големите прозорци пък разкриват неповторима гледка към парка и нощна София.

Сред най-интересните попадения в този интериор е голямата баня със своя различен дизайн и смели решения. Стените са покрити с комбинация от гранитогрес в цвят бяло дърво, естествен вулканичен камък и тиково дърво. Една от стените е решена с оформянето на три ниши, затворени със затъмнено стъкло, зад което са поставени растения с декоративно осветление. Тук отново присъства топлият кафяв нюанс, който е заложен и в санитарията, специално изработена за жилището. Наред с това всяка от трите спални има своя индивидуалност, подчинена на общата концепция за стил, цвят, материали, детайли. И в тях осветлението играе специална роля.

Чест прави и на инвеститора, и на архитект Ангелова, че залагат изцяло на български производители на мебели, осветителни тела, мека мебел. Водени са от идеята да покажат, че в България в мебелния бранш има развитие, като се предлага отлично качество. А от друга страна това се отчита и като по-голяма свобода за архитектите и дизайнерите в реализирането на оригитални идеи и решения, неподчинени на обзавеждането конфекция.