Жилище в бяло с изглед към Дунава и величествената сграда на парламента

Това е модерен дом в самия исторически център на Будапеща, близо до замъка Буда и с изглед към сградата на Парламента. В този си вид той е резултат от труда на Margeza – белгийско студио за дизайн, основано от Margit и Geza Harmori. И двамата са пенсионери с унгарски произход, които живеят на границата между Белгия и Люксембург, но често пътуват до Будапеща. Интересното е, че и двамата преди пенсионирането си са работили в други професионални сфери. Геза, съпругът, е работил като библиотекар в Съда на ЕС и в свободното си време е бил куратор на експонатите за съвременно изкуство в Люксембург. Марит, съпругата, първоначално е биолог, който придобива втората си диплома от Университета на Занаятите в Будапеща.

Margit & Geza Harmori

До голяма степен вдъхновено от съвременните изкуства, дуото е обединило своите страсти и таланти, за да даде живот на редица завладяващи  с дизайна си апартаменти.  Те буквално създават апартаментите, които работят, сами, обитавайки ги за продължителен период от време като се стремят за всеки от тях да да създадат неповторима домашна атмосфера. След като са готови за ново приключение, те продават жилището и преминават към следващото.

В нашите пенсионерски години ние искахме да направим
нещо, което да ни даде радост и би било полезно и за
другите. Влагаме страст в работата си и за нас е
важно да създаваме пространства с добри енергии.
Пространства, където човек се събужда с добро
настроение …

Този е един от последните им проекти. Когато го купуват, двуетажният апартамент в таванско помещение разполага с колони и наклонени стени, които са част от характера на дома, но е в много лошо състояние. Самата сграда, построена през 1928 г., има специална историческа и културна тойност и е част от емблематичния за Будапеща незабравим изглед по поречието на река Дунав. Margit и Geza правят цялостен ремонт, за да направят апартамента жизнеспособен. Те събaрят по-голямата част от стените, като същевременно се стараят да запазят колкото е възможно повече от естественото очарование на дома. Едно от най-важните му предимства е изгледът през прозорците. Голям стъклен прозорец в дневната се отваря към спиращия дъха поглед към Дунава и крайбрежието в самия център на Будапеща. За да се възползва максимално от него, дизайнерското дуо създава специален кът за сядане. Прозорецът е изработен от трислойно защитно стъкло, а пейката пред него „плава” върху стъклени крака.

Апартаментът се радва на красиви наклонени прозорци навсякъде, наследство от оригиналната архитектура на сградата. Стените са бели, оживени от множество цветни акценти. Двете жълти кресла са италиански проекти от 80-те години на миналия век (Girotonda). В дневната има и „жива зелена стена” със система за автоматично напояване, която успешно изпълнява предназначението си да внесе природата в жилището.

Друг акцент е килимът от бяла вълна по проект на Margit, който всъщност е карта на Будапеща, на която различните райони са с различна дължина на нишките, а в средата синята нишка на Дунава пресича града. На килима има малка червена точка – тя маркира местоположението на апартамента. Кухнята е разположена до комина, а шкафовете под стълбите побират кухненски уреди и осигуряват допълнително място за съхранение. Кухненският плот и стълбите са изработени от Corian. В трапезарията има маса Leolux, заобиколена от столове Kartell като венчелистчетата на цвете.

 

 

Текст: Теменужка Захариева
Снимки: Мари Клер
Интериор: Магрит и Геза Хармори