Дизайн операция след 70 години

Многостайното жилище с чиста площ 101 кв. м в центъра на София не е реновиранo от построяването си през 40-те години на ХХ век, a цялостното му изпълнение, включващо преустрояване и реновация до ключ е само за 7 седмици. Тук романтиката и духът на онова време съжителстват с функционалността на съвремието. Един от белезите за това е просторната отворена дневна с трапезария.

Водещ принцип на автора на интериора е, че удобството и комфортът на обитателите не са лукс, а стандарт. Затова „ДЕФ Сълюшънс” работи върху този проект, за да срещне дизайна с функционалността и комфорта – от разпределението на апартамента до всеки малък детайл и в крайна сметка да погледне през погледа на бъдещите обитатели на жилището. Помислено е и за всички подробности от ежедневието, за да се осигури максимален комфорт и безупречна функционалност. Тук висококачествените материали и уреди, мебелите и топлината на текстила са задължителната база, върху която се надграждат детайлите. Така всеки от тях придобива смисъл и се получава цялостно завършено жилище, а не просто „обект” или “апартамент”.

Интериор:
DEF Solutions
Ръководител:
Елена Кънчева
0888 143 555

В този дизайн осветлението е основополагащ елемент. Съвременният комфорт изграден върху предимствата на старото строителство. То дава някои съществени екстри – добра централна локация, тиха и приятна улица в близост до Операта и храм паметник „Свети Александър Невски”, просторно и слънчево жилище с високи тавани. Това съкровище се намира в реновиран вход, в изцяло санирана и изолирана сграда с 30 сантиметрови външни зидове. Към това трябва да се добави и уникалното предимство собствениците да са сами на етажа. Това е основата, върху която се гради един модерен дом с използването на качествени материали, всесезонни дограми с троен стъклопакет, съвременна климатична инсталация.

Вграденото LED осветление е разделено на функционални зони чрез изцяло нова инсталация. Всъщност в този апартамент успешно е съчетана модерността с еклектиката в обзавеждането. Представата за класически кабинет е допълнена с обзавеждането. В дневната и спалнята са запазени много качествени махагонови мебели. А непреходната като естетика кухня в същото време е оборудвана с всички съвременни уреди, базирани на нови технологии.

Апартаментът се намира в сграда без ТЕЦ, като първоначално през 40-те години е било заложено отоплението да е с печки на дърва, както са се отоплявали хората тогава. Поради тази причина съществуващата инсталация не може да поддържа мощността, необходима за модерно отопление с електричество. Затова инсталацията във входа и жилището е подменена изцяло, като благодарение на новата предоставена мощност е инсталиран хоризонтален бойлер, скрит във височината на малката тоалетна и ново отръбяване в цялото жилище. Климатизацията и отоплението на апартамента са решени с мощни инверторни климатици от най-ново поколение, сигуряващи на собствениците енергийна ефективност според най-новите стандарти. В спалните помещения е заложено на уникалния „Дайкин Нексура”. Този климатик за подов монтаж е с единствена по рода си функция режим на радиантно отопление. Или казано по-разбираемо – получава се топлина, но без духането на климатика и изсушаването на въздуха.

текст: Виктория Дишкова