Френски шик със селски чар

Тази реставрирана провинциална къща от 30-те години на ХХ век, само на два часа път от Париж, съчетава неподправена френска елегантност и романтика. Това е домът на интериорната дизайнерка Сара Лавоан. Навсякъде личи собственият й почерк с усет към детайла, със съвременната естетика и чувствената артистичност. И в този си проект Сара е вярна на себе си с любовта към мебелите антики и изкуството.

Сара Лавоан

проект: Сара Лавоан
www.sarahlavoine.com

За да се отвори към градината и за повече светлина, фасадата на дома е изцяло остъклена. Пред фасадата е оформена обширна тераса, перфектно място за усамотение и релакс. Богатото остъкляване и нахлуващата дневна светлина са най-голямото богатство на къщата.

Къщата е Г-образна, двуетажна, с обширни пространства за всекидневна и трапезария на единия етаж и спални за деца и приятели на втория. Вилата предлага лежерен дух, а равният двор – различни места за отдих. В култ са издигнати простотата на обикновения живот, светлината, която струи отвсякъде, природата, нахлуваща безпрепятствено вътре, красотата на реставрираните мебели и облагородяващата сила на изкуството.

Във всекидневната на първия етаж се чуват птичите песни, а пред нея с ръка се докосват листата на лозницата. Акцент е реставрираната камина. Няколкото обособени места за сядане създават комфорт на обитаването, а арт предметите, подбрани неслучайно, са вдъхновяващи.

В трапезарията около симпатичните плетени столове и голямата маса се събират семейството и приятелите. Тук е и своеобразната арт галерия от любими снимки. Нестандартните с формата си осветителни тела допълват неслучайно особената атмосфера и звучат вдъхновяващо.

Кухнята е възстановена със семпли мебели. Но и не е лишена от съвременни удобства за готвене. Все пак тук живеят французи с безспорните си гурме страсти… В библиотеката, тих оазис на духовността, си дават среща предпочетеното за цялата къща светло дърво. Това е и точното място за находките от реставрирани мебели и многото книги, изкуство, фотографии. И тук, както и в другите помещения, витае духът на френската провинция. И няма как да не потънеш във философията й.

Витата стълба към втория етаж подсказва чудесно артистично хрумване. Колекцията от сламени шапки на собственичката е своеобразна изложба, указваща пътя на гостите нагоре. По стълбите следва фотографската изложба. Шарената селска черга не е само за цвят. Тя е поклон към миналото. На втория етаж под запазения автентичен гредоред е декорирана втора всекидневна. Обзаведена е с дивани-легла и маса за хранене. Основната спалня и стаите за гости са издържани в избраната стилистика. Но е добавена и щипка пипер – смела стъпка, прищявка на артиста, е изборът на ярки цветове.


текст: Веселина Филипова