Провансалски стил с цвят на портокал

Aпартаментът от 150 кв.м е преустроен след няколко години обитаване. Пространствата, доста ограничени, не отговаряли на изискванията на новите собственици. Дневната била с не особено приятен изглед към стара кооперация, а двете спални с малка и нефункционална квадратура. Желанието на домакините всичко това да се прекрои тотално като разпределение, а интериорът да не ги „пуска” да излизат от дома си, ги отвело на среща с различния вътрешен дизайнер Миглена Стумбова. Няколко разговора за уточняване на позициите били достатъчни, за да получи тя карт бланш и да работи без непрекъсната намеса в идеите й и тяхното изпълнение.

Интериор: Миглена Стумбова
Студио „Шкафа”

Първата стъпка била да се смени посоката на помещенията. Новият просторен хол всъщност е тераса, чието покриване е перфектно и добре съгласувано. В резултат сега се открива красива гледка към НДК и музея „Земята и хората”. Спалните вече са с прозорци към малка тиха уличка. При тези действия банята се превърнала в гардеробна, а новата баня със скромна квадратура била изградена в празно пространство между старата и спалнята. Така се обособила самостоятелната главна спалня със собствена баня и прилежаща гардеробна. Миглена Стумбова изпълнила перфектно и едно от най-важните условия на собствениците – всеки да има свое място и за почивка, и за работа. В крайна сметка всичко това било замислено и изпълнено в името на функцията, но и било съобразено с водещия елемент – стилът „Прованс”.

И както често се случва, нещата тръгнали от един елемент – присъствието на портокалите. Започнали със специалните кухненски плочки. От тях дошли цветовете на портокал и нюансите на портокаловите багри. Пак в тази гама и с подобни флорални мотиви художничка направила картина за камината. Части от картината са принтирани върху възглавничките. Портокалите и тяхното значение за стила отвели към вратичките в кухнята и гравирания шкаф. Южният плод като централна линия в дневната и втората линия – цвят от портокал се явяват в трапезарните столове. Част от „Прованс” е и металната врата, отделяща изцяло кабинета, което също било по настояване на домакините. Както и специално изисканите от собствениците греди, натуралните подови настилки – дъбово дюшеме и различните по размери и цвят плочки в антрето. Грубата мазилка в антрето от своя страна е много добра имитация на оригинална стара стена.

В дневната е мястото на реставрираните и изрисувани холандски мебели. Тук е и етажерката за декорация и спомени, която е контрапункт на многото прозорци, появили се след преустройството. Диванът, мебелите и по-голяма част от останалото обзавеждае са поръчани в български фирми.

Финалният щрих оставят аксесоарите и характерните допълнения, подбрани от Миглена Стумбова както от „ШкафА”, така и от галерии и бутици. Те завършват усещането за свежест, носят южния вкус, правят дома различен и по-богат от масовите жилища. В крайна сметка най-добрата оценка за дизайна на дома са думите на домакинята. Тя споделя, че всичко е толкова нейно, та дори не й се излиза навън.

Текст: Василена Йовкова
Снимки: Асен Балабанов / Миглена Стумбова