Интелигентен лукс

Ограничението от 78 кв.м предопределя създаването на еднопространствено жилище. На тази неголяма, но достатъчна квадратура са поместени входно антре, кухня с барплот, дневна, трапезария, домашен офис и спалня. Задължителните кухня и баня са с пълноценно участие в интериора и се вписват стилистично в дизайна на жилището. Така необходимият дрешник също има своето място в ограниченото място. Функционалните зони са обособени с ефектни детайли и специални акценти в елементите на интериора. Основната идея е да се съчетаят два почти неутрални цвята. Комбинацията на сиво и кафяво отговаря на изискването да не се допуснат контрастни решения.

Интериор:
Светлин Софрониев
COLOR LOGIC Interior Design
тел.+359888142432

Динамиката в интериора се постига с различни текстури на повърхностите и с играта на отраженията на светлината. Нетрадиционното приложение на материалите е една от важните характеристики на този дом. Всичко това определя модерния стил, но без прекален минимализъм. Дизайнерът включва и авторски детайли – стенописи, мозайки и орнаменти, които допълват усещането за лукс и препращат към класически образци на изкуството. За всеки от тези детайли е разработена собствена технология, за да се гарантира тяхното качество и дълготрайност.

Антрето е отделено със затъмнено стъкло като по този начин е прекъснат визуалният контакт със спалнята, но все пак се пропуска дневната светлина. Входната част естествено преминава към вътрешното пространство благодарение на вградените в бетоновия под рисувани орнаменти, имитиращи състарена теракота. Спалният кът е обособен с окачен таван и дискретно осветление. Леглото с повдигащ механизъм е тапицирано с кожа. Произведено е по поръчка от българска фирма. Вместо табла в стената са монтирани кожени пана Nextep на италианската фирма Priante Pelleitaliana. Те заместват и килима на пода, служат и за плот на бюрото, което отново е изработено по проект на дизайнера от българска фирма. Нощните шкафчета и нощните лампи в случая са заменени от полици с вградено осветление. Всичко това е не само с цел да се пести място, но и да се избяга от традиционните решения. Домашният офис, също вписан в отвореното пространство, се проектира върху бетонова стена. Дневната зона е обзаведена традиционно с удобен диван. Акцент тук са холните масички, също по проект на дизайнера. Кухнята е от IKEA, но каменният плот и гърбът с текстура на кожа, придават “скъпа” визия. Ръбовете на плота нарочно са оставени необработени, за да се подсили усещането за уникалност.

Всички картини в интериора са авторски на Светлин Софрониев.

текст: Виктория Дишкова