Тюркоазена къща в Подмосковието

Когато работя над някой проект, аз често търся вдъхновение от произведения на изкуството. за този интериор съм благодарна на японския класик Хокусай и неговата „Голяма вълна“. От там използвах сребристото, бялото и синьото, сякаш късчета от картина са разпръснати из целия дом.

Дизайнерът Наталия Пантюхина (Група Геометра) обзавежда къща на обща площ 2500 кв.м в Подмосковието в различни оттенъци на синьото. Когато Наталия поема проекта, той не изглежда прекалено аскетично, Предишните автори са се опитали да пресъздадат в жилището духа на американския модернизъм от 50те. „В един момент собственикът е разбрал, че това не е неговият стил. Дървените ламперии с груба текстура не подхождаха на вкуса му. Той се нуждаеше от много повече елегантност и стил. Еклектична микстура от скъпи интериорни елементи и сдържаност. Той не искаше музей, а дом, в който да се наслаждава на живота” – спомня си Наталия.

Наталия Пантюхина
Группа „Геометра“

Това, кото тя решава да запази, е съчетанието на естествено дърво с тъмен камък и да ги използва за рамка на цялото жилище. За да постигне стилен и ненатрапчив в своя лукс интериор, дизайнерката подбира приглушени, неутрални тонове, в който като бликове проблясват злато и платина. А за да придаде собствен характер на пространствата, дизайнерката спира своя избор на различните нюанси на синьото.

„За мен синьото символизира строгост и постоянство, две типични черти за мъжкия характер“, споделя Наталия. За допълненията на разкоша допринасят скъпата дизайнерска мебелировка, ръчно изработените детайли и интериорните решения, съобразени с конкретното пространство.

Килимите в жилището са изработени в Непал, по индивидуална поръчка, а тавана с мазилка с патинирано сребро. Специално за това жилище, Наталия разработва специална технология, по която е изпълнена ламперията – ореховите дъски са орелефени, а снадките остават напълно скрити.

 

текст: Миряна Малчева
снимки: Дмитрий Чебаненко