Поглед към Осло и фиордите

Архитектурно бюро:
SCHJELDERUP TRONDAHL ARCHITECTS

Фотограф: Jonas Adolfsen
текст: Миряна Малчева

Еднофамилната къща е построена на границата на град Осло, като зад нея започват километри гъста гора. Разположена на най-високата точка на склона, пред нея се разкрива невероятна гледка към градските части, обрамчени с фиорди и хълмове в далечината. Стиан Шелдеруп, Ойстен Трондау и Катрине Скавлан са направили внимателно проучване как точно да бъде ориентирана постройката, за да е сигурно, че тази гледка ще бъде запазена, дори и в случай на плътно застрояване пред нея.

За екипа на Schjelderup Trondahl architects, това означавало да разположат всички жилищни зони възможно най-високо, в съответствие с регулацията за района. Обърнато е специално внимание на разположението на всяка стая, на гледката, която се разкрива през прозореца и светлината, която влиза в помещението.

Сградата естествено следва наклона на терена, като по този начин обособява три нива на жилищната площ. Кухнята и трапезарията са разположени на най-горния етаж в къщата, над спалните и всекидневната, следвайки логиката, че това е най-популярното помещение, в което ежедневно се събира цялото семейство. Огромните прозорци разкриват величествена гледка за насядалите около масата, като същевременно, чрез внимателно прецизираната височина на подпрозоречната стена се скриват останалите сгради под нивото на погледа. На всеки етаж има допълнително разпределение на нива, като по този начин се постига обособяването на отделните помещения в пространството.

Всички повърхности в помещенията са изпълнени от естествена дъбова дървесина в зависимост от нуждите – масив или слоести плоскости. Финишът е избелващо олио, което допълнително облагородява дървото и придава на пространството изчистена визия и усещане за простор. Камината, кухнята и основните мебели в дома са изработени отново от масивен дъб с маслено покритие, алуминий и плоскости от фибростъкло по индивидуална поръчка от местни, норвежки производители.

Първият етаж, на който е разположен и главният вход, е компактен и внимателно разпределен. На него са разположени спалнята на родителите, банята и стаите на трите деца в северо-източните и югозападните части на къщата. Цялото пространство се пресича от широк коридор, който тръгва от входа на жилището и достига до просторно ежедневно помещение с квадратен прозорец, разкриващ гледка към гористите хълмове на Ветаколен. Всички мебели на този етаж са изработени отново по поръчка от МДФ и масив.

Приземният етаж е обособен за сервизни помещения и още една всекидневна, директен излаз към терасата и градината, деликатно озеленена с млади дръвчета Японски вишни.

Заради стриктните строителни регулации, къщата е проектирана със строги форми, височина и цвят, като по този начин се подчертават нейните отлични архитектурни качества и й се придава индивидуалност. Всички прозоречни рамки на прозорците, които не се отварят, са скрити зад облицовката, а останалите са подчертани с ярък жълто-зелен цвят. Макар и монотонни на пръв поглед, фасадите отразяват вътрешния облик на къщата и балансират цялостната визия.

Цялата къща е облицована с опушени и аслено импрегнирани дъски от иглолистна дървесина. А плъзгащите врати на централните фасади, съчетани с големите южни прозорци, придават усещане сякаш си на открито през лятото.