Фермерска къща в Делхи, екзотичен рай в сърцето на шумния град

 

Моника Кхана е един от топ водещите дизайнери на Индия. Единствената, която е проектирала два луксозни влака, тя успешно ръководи своето собствено студио Monica Khanna Designs, с екип от архитекти, интериорни дизайнери и консултанти. Нейни успешни проекти включват хотели, луксозни къщи, спа центрове, апартаменти, барове и клубове.

Monica Khanna Designs

Като дизайнер Мони се фокусира около три основни концепции: актуалност, устойчивост и лукс. За нея класическата визия се вплита в материалите и формите и остава устойчива на времето.

Дизайнът не се създава само с тухли, бетон или красиви предмети. Трябва да вложиш чувство и любов. В този проект исках цветовете и материалите да се слеят с природата.

Концепцията на проекта е да се създаде райско кътче в центъра на Делхи. В южните части на града съществуват големи имоти, които са най-луксозните и апетитни зони за живот. Те са запазили останалото от миналото име “фермерски къщи”, но предоставят на обитателите си предимството да живеят в сърцето на града и същевременно да са заобиколени от природата.

Представената къща е тъй наречената “Външна къща”, част от един по-голям проект, който беше окончателно завършен през 2017. Разгърнат е на около 10 декара, състоящ се от фамилна постройка, лятна къща и парк. До момента са изградени Лятната къща и парковете към нея, което дава възможност на обствениците вече да се наслаждават на дълги почивки и блестящи партита, заобиколени от приятели.

Стаята за йога и медитация разполага с нисък дървен диван, красиви афганистански килими и табуретки. Големите прозорци предоставят красиви гледки към градината и създават перфекната атмосфера за йога и медитация. Във всяка стая има изградена модерна съраунд аудио система, а прозорците са с моторизирани щори. Разположените със замисъл водоеми са по желание на клиента заради терапевтичния ефект на звука от течаща вода.

Клиентът, успешна бизнес дама, иска място, където да може да се откъсне от натовареното си и забързано ежедневие. Да обединява лукс, комфорт и да е в унисон с природата. Ключът към този проект е внимателно планиране и търсене на красота и хармония.

Домът трябва да бъде проектиран интелигентно. Това означава екологично съобразен. Всичко е от значение – от рециклирането на водата до енергоспестяващите крушки.

Лятната къща е зона за релакс, проектирана да осигури максимален комфорт и спа, място за забавления, неделни обеди и партита. Включени са просторни градини, плувен басейн, външна баня, парна баня и сауна, стая за йога, стая за медитация, помещения за масаж, читалня, слънчева тераса, външна зона за хранене и барбекю. Допълнително има две вътрешни бани, вътрешна зала за сбирки и помещения за съхранение на градинските и парти мебели. Отворените помещения са обградени с езера с водни лилии и прекрасни гледки към парка.

Песента на птиците, звукът на течаща вода, дъждът, дърветата, всичко беше важно за този проект.

Моника Кханна казва: “Делхи е горещ и шумен град, това място трябваше да осигури максимален и ежедневен комфорт. Уединено райско кътче, което да съчетава усещане за хармония и релакс с най-модерните технологии. Моята концепция са отворени, чисти пространства, минималистичен дизайн, високи тавани, големи прозорци с красиви гледки. Исках използваните материали да се сливат и да са част от природата, а пространствата да общуват с нея. Звуците на пеещите птици, течаща вода, дъждът са важна част от проекта, съчетани с изградена модерна саунд система. В парка са посадени лехи с ароматни цветя на ключови места, за да могат обитателите да се наслаждават на мириса им през прохладните вечери. В този проект дизайнът е комбинация от модерна визия и елементи с традиционен привкус от Индия.”