Безвремие в модерен прочит City Life

Концепцията
е съобразена с изискванията им. Тя е разработена според специфичните нужди на клиента по време на първата фаза от дизайна. Изискванията са да има две големи спални, една стая за икономката и студио, което да е и стая за гости, като всяка спалня трябва да има собствена баня.

Заради страстта на обитателите към готвенето и музиката, проектът трябвало да обърне особено внимание на две важни и технологично напреднали пространства – кухнята и мястото за слушане на музика и гледане на телевизия. Целта е всяко помещение да е елегантно и, дори и семпло, да е функционално. В същото време детайлите придават общо звучене на проекта.

След внимателно хроматично проучване са избрани съвременни, но не ярки цветове. Проектантите предлагат палитра, която да не остарява и да не стане демоде във времето. Мебелите отразяват желанието за абсолютно съвременен вид на интериора, като от Studio Marco Piva DNA избират най-добрите италиански продукти, както откъм дизайн, така и откъм качество и функционалност. Сред тях място в новия дом трябвало да намерят антикварни мебели, творби на изкуството, картини и персийски килими, принадлежащи на семейството.Така че в студиото внимателно се изследва връзката старо/съвременно, за да се интегрират сантименталните с модерните вещи по плавен и естествен начин.

Марко Пива

Пространствата
Marco Piva заедно със своя екип ги създава според нуждите на клиентите си. Входното пространство, обособено с поръчкова стена с подсветка, води към голямата дневна.

Стената по дизайн на Marco Piva е поставена срещу прозореца, за да се създава контраст между изкуствената подсветка и естествената светлина. Хоризонталният разрез в стената контрастира с вертикалността на останалите мебели и растения. Дневната, много просторна и с достъп до двете тераси, е проектирана и обзаведена за посрещане на гости или релакс на семейството. Важен елемент са двете висящи лампи със стъклени сфери. Овалната е при масата в къта за хранене, а кръглата е поставена в зоната за разговори. Библиотеката, много дълга, е с геометрични форми, напомнящи на Mondrian. Отворените и затворени части са съчетани в хармоничен контраст. Декоративните лампи омекотяват относителната грубост на библиотеката. Трапезарната маса е лакирана и контрастира като цвят на столовете, които са в светъл тон и декоративен плат. Меката мебел също е изпълнена в неутрални и съвременни цветове. Според идеята на дизайнерите завесите трябва да са елемент, който да омекотява светлината и силната архитектура, характерна за целия комплекс. Това е причината изборът да е бял воал.

В дневната зона е също една от основните характеристики на дизайна на основния проект: в прехода към втората зона за разговори, точно зад втория диван, има плъзгаща врата, която се отваря изцяло. Вратата разделя пространството, когато е необходимо, обособявайки място, запазено за слушане на музика или за гледане на телевизия. Плъзгащата част е частично прозрачна и частично огледална, създавайки визуална заигравка, когато е затворена. От основната дневна зона има достъп до голям килер с пералня – място, специално подбрано и обзаведено функционално с технологично напреднали продукти и системи. От зоната за пране има достъп до кухнята, до спалнята и банята на иконома.

Кухнята има ключова роля в дизайна, както откъм размери, така и откъм максимално високи технологии, пренасящи изкуството на готвенето и кетъринга у дома, заедно с напреднали иновации. Така например, наличието на нетипични уреди като blast chiller (онези супер бързи охладителни фризери), печка на пара освен класическата и микровълновата, „изба“ за вино, хладилник и фризер с огромни двойни врати, двойна мивка, много голяма печка. Всички тези щрихи служат на любовта на семейството към храната. Подът в кухнята е от камък, докато гърбът между шкафовете е от инокс, каквито са и покритията на всички уреди.

Целият проект се заиграва около съчетаването на декоративната и техническата светлина.

От една страна техническото осветление предоставя серия от специфични изисквания за употреба в пространството, докато от друга декоративното осветление придава персоналност и атмосфера.

От „вторичната“ дневна се преминава в студиото, изпълняващо ролята и на стая за гости с баня. Следват нощната зона с двете големи спални. Те са с отделни гардеробни и самостоятелни бани. Голямата спалня е с мъжка и дамска гардеробна. Дамската е ситуирана преди банята, защото така жената може да я затваря и да осигури повече пространство за себе си, в което да се преоблича и да оправя грима си. Мекият кожен гръб на спалнята е по дизайн на Marco Piva. Тук също има техническо и декоративно осветление. Декоративните лампи са в различен цвят в зависимост от това дали са включени или не.

Терасите
играят много важна роля в проекта, тъй като заемат голямо пространство, разделено на две големи тераси плюс веранда. Едната е до основната дневна и е квадратна, докато втората е правоъгълна, започва от дневната и продължава до спалните. Основната тераса се използва за зона за разговори. Структурната колона, която прекъсва терасата, е изцяло покрита с увивен жасмин. Идеята е да се получи вертикална зеленина. Атмосферата се допълва от декоративни лампи. На втората тераса е обособен кът за хранене пред дневната, докато в предната част на спалнята са използвани растения близо до колоните, за да се направи тази зона малко по-интимна и лична. Заедно с два стола и масичка за кафе, е поставен и стар семеен скрин, обработен специално за открито. Тук също декорацията е със зеленина и лампи, които завършват архитектурното осветление на тавана.

Баните
са четири и са с различни размери. Проучвани и проектирани са индивидуално с голямо внимание върху техническото и декоративното осветление за визуално въздействие. Банята в единичната спалня е без прозорец. Характерна е голямата душ-кабина, която е от стена до стена и е много добре осветена. Голямо внимание е обърнато на дизайна на крановете и на тяхната функционалност. Плочките по стените са с различни текстури, върху които светлината наподобява морски вълни.

Банята в двойната стая е с прозорец, който дава нови възможности на дизайнерите. Дълга мивка с динамичен и оригинален дизайн с два смесителя заменя две индивидуални мивки, използвайки по-ефикасно пространството.

Банята в стаята за гости е с душ кабина от стена до стена с важни архитектурни елементи. Кръглата колона като структурен архитектурен елемент е облицована, създавайки уникална среда.

Осветлението
Техническият и декоративият аспекти на осветлението са ключов елемент в целия процес на дизайна, както за вътрешните,така и за външните пространства. Цялата техническа система е изработена с осветление на IGuzzini, в голямата си част е LED с впечатляващи ефекти. В баните има зони с LED, стените се осветяват и се създават визуални игри, докато в кухнята дизайнът е с няколко осветителни тела в зависимост от мястото (кът за готвене, кът за хранене) и времето за употреба – повече техническо осветление за готвенето, по-мека светлина при храненето. Всички светлини позволяват да се създават различни сценарии за една и съща зона, което създава уникална атмосфера всеки момент. Благодарение на автоматизацията осветлението може да се изключва и да се поставя в режим „сън”, когато няма никой в къщата или няма движение.

От технологична гледна точка всички CityLife обекти са екипирани с върха на технологиите и най-модерните системи за автоматизация с важната роля да улеснят и подобрят качеството на живот. Основните домашни функции могат да се контролират чрез интегрирана система, която управлява включването и изключването дори от разстояние. От гледна точка на акустиката студиото на Marco Piva настройва система за домашно кино в стаята за телевизия, която да е достатъчно напреднала и технологично изпипана. Безжична система дава възможност на собствениците да следят любимата си музика или телевизионна програма във всяка стая, включително и в баните с високо качество на звука. Всички части на звуковата система са вградени в стените.

Текст: Василена Йовкова
Снимки: Андрея Мартирадонна
Интериор: Studio Marco Piva DNA