Кандински в умна къща

Концепцията за интериора на този апартамент се оформила бързо още в самото начало. Собствениците предложили на вниманието на дизайнера два съседни апартамента с обща площ около 160 кв. м. Лансирали и идеята да се сдобият със спокоен, елегантен дом, модерен и удобен за двете поколения, които ще го обитават. Затова тук всичко е автоматизирано. „Умната къща” улеснява ежедневието и пести много грижи. И така линията, която Нина Боянова извежда от тези желания, е да сдобри актуалните тенденции в нтериора с безспорните внушения от палитрата на Кандински. Неслучайно работното име на проекта е „Кандински и бетон”. Развитието на тази идея тръгва от студенината на бетона, облагородява го с финеса на последната мода дантела в керамиката и внася чувственост с цветовете на художника. Всъщност ненатрапчивото очарование се постига с играта на текстури – подбора на груби и фини материали създават уюта.

интериор:
Нина Боянова
Inito Design
тел. 0888 31 74 16

Още един основен интериорен елемент в целия апартамент е вграденото архитектурно осветление на XAL. Предимството му е, че когато лампите са загасени, са невидими, изчезват в тавана. Във всяко помещение те са с различна форма – в трапезарията са триъгълни, отговарящи на формата на масата. В антрето са разпръснати асиметрично заради дължината на коридора. В спалните са кръгли.Дневната е дискретна и прибрана. Всичко тук е изработено по проект. П-образният диван е със зимна и лятна дамаска. Закачката е, че ръбовете на възглавниците са взети от цветовете на килима. Стъклената маса е със същия крак като на трапезарната. През стъклото се вижда килимът, който всъщност е една от големите гордости и на дизайнера, и на собствениците. Той, мек и красив, е по дизайн на Нина Боянова като са използвани фрагменти от оригинални персийски килими. Възлите са ръчно връзвани, изглежда като съшит от отделни парчета. Ефектът на протриването е постигнат още с оцветяването на вълната. Този килим е изработен специално от фамилия Парпулови, чиито творения красят подовете на не един и два европейски замъка, приемни на английската кралица и хола на Мик Джагър.

Трапезарната маса е с интересни елементи. Плотът е с триъгълна форма като лампите. Поставен е върху голяма метална стойка, чиито елементи са видими върху плота. Столовете „Камила” създават изключително удобство за гърба. Плочите на пода са с дървесен фладер с бетонна жилка. Кухнята е просторна по желание на собствениците. Както самите те искали, тя е за хора, които обичат да готвят. Гърбът е с „дантелените” плочки с размер 45х90 см. Според актуалните разбирания те преминават и върху стената в хола. Мекият цвят между бежово и сиво също е линия, по която е отличителна за модерната керамика.

Спалните са с характер
В родителската стая продължава темата с бетона. Откриваме го в мазилката с имитация на бетон. За да се стопли нейната хладина, е добавен тапет с текстура на кадифе. Той служи за основа на неслучайно избрания декоративен детайл с глухарчето. Тоалетката е нестандартна – огледалото и шкафът са във формата на трапец. Леглото е изработено по поръчка. Макар и тапицирано, то е с чекмеджетата отдолу. В момичешката стая вместо бетон е използвана имитация на стара тухла. Принтовете са заимствани от графитите. Както и в родителската спалня, и тук има гардеробно помещение.

снимки: Светослава Мадарова
текст: Виктория Дишкова