В Северна Италия: Вила с покрив планината

Duilio Damilano е роден в Кунео през 1961. Интересува се от разработването на архитектурни детайли и  дизайн на пластмасови предмети, вдъхновени от баща му и брат му, които са страстни скулптори. През 1990г. открива собствена архитектурна фирма.

DAMILANOSTUDIO ARCHITECTS е мултидисциплинарна архитектурна фирма, която работи главно в областта на архитектурата и дизайна чрез непрекъснати изследвания, извършвани с чувствителност към дизайн, съвременна култура, градска и природна среда. Студиото понастоящем работи върху няколко проекта – административни офиси, жилищни сгради и търговски площи в Италия и в чужбина. Фирмата участва в 13-тото бианале на архитектурата във Венеция в италианския павилион и на поредица международни изложби. Неговата творба „Oficina Vidre Negre” е избрана за наградата на Mies van der Rohe през 2013 г., а някои проекти са публикувани в авторитетни списания.

Duillio Damilano
DAMILANOSTUDIO ARCHITECTS

Вила „Гееф” е проектирана през 2014 г. и е завършена през 2017 г. Изненадващи са не квадратните метри – парцелът е 4150 кв. м, а сградата е разположена върху 750 кв. м. Изненадата идва от решението в тази част на Италия да се излезе от традиционната архитектура и да се създаде нещо различно в пълен унисон с прекрасната природа. Вилата е построена в Sondrio. Това място е било използвано за отдих на служители от електрическа компания. Големият парцел всъщност е бил зает от сграда и игрища. Четете подробности в бр.107.

Мини картинната галерия с кресло k10 Dodo на Cassina
Архитектурата на къщата е различна от традиционната за района. Светлината и
зеленината нахлуват в стаите през огромните прозорци. Външните щори са Schuco

Проект: арх. Дуилио Дамилано, Damilanostudio Architects
Текст: Василена Йовкова
Снимки: Андреа Мартирадона