Стъклената къща за чай Коу-А, хармония и игра на слънчевите лъчи

KOU-AN Glass Tea House

Над град Киото, древната столица на Япония, в приказните хълмове на Хигашияма, се намира древният храм Шорин-ин, който е бил построен и дострояван през вековете в периода 794-1192г.
В него се съхранява една от най-важните реликви за Японската шинто религия, картината с т. нар. Синя Цедака, смятана за една от трите най-важни божества-пазители за Япония и национално съкровище.
Храмът е разположен на върха на хълм, от който се разкрива прекрасна гледка към целия град Киото. Място, където жители и вярващи се събират, за да намерят душевен покой и за да се полюбуват на гледката. Именно тази площадка, е избрал Токуджин Юшиока, за да реализира своя дизайнерски проект “Стъклена къща за чай”. Според архитекта, пространството пред храма е перфектно със своята мистична атмосфера, наситена с история. Стъклената къща за чай Коу-А е нов поглед към японските традиции, съсредоточна точка на единение с природата.

Първоначалната идея на автора е проста, той търси нов поглед към традиционните за Япония ценности, интерпретирайки символа на островната култура – чаената церемония.

“Традиционната къща за чай, е затворено в себе си пространство, човек трябва да е вътре, за да е част от чаената церемония – казва Токуджин Юшиока. – Чрез този проект аз се опитвам да проследя и да извадя на показ чаения ритуал и неговото място в японската култура.”

KOU-AN Glass Tea House

Продължението на статията можете да прочетете в брой 106.

текст: Миряна Малчева