Жива приказка от Мадрид

Как се променя мадридска къща от 50-те години на миналия век? Ето рецептата на авторитетното испанско дизайнерско студио. То успява да  владее по нов начин площ от 170 кв. м в Chamartin, Мадрид и предлага своята рецепта за създаване на неповторим дом. В него отскоро живее добре образовано младо семейство със своите деца. Те определят своя дом като „вкусен”, с хепи енд след ремонта и с приятен послевкус, който улавя тяхната персоналност и пиетет към смисления начин на живот. И най-вече към книгите и приятелите.

Egue y Seta

Домът е разположен в гора и неговата история не може да бъде определена като уникална. Въпреки че, като всяка поостаряла къща, крие тайни и истории, които новият й живот уважава. Тя е свързана със сграда близнак, с която създава единен архитектурен ансамбъл. Организиранае в три правоъгълно оформени етажа, покрити със скосен покрив, под който се намира висока библиотека, богата със съкровищница от книги. До къщата се стига след изкачване на няколко стъпала, които водят до преддверие и преден двор. Цветя в саксии, лавандула и малка градина обграждат къщата чак до северната част, където е терасата с плувния басейн. На приземния етаж зад две големи плъзгащи се стъклени врати е разположена голямата дневна, одухотворена от картини на известни автори и техните персонажи. Те са във всеки ъгъл на трийсетте метра по височина. Тук са и реставрираните дървени библиотеки от предишния живот на дома. Дали някой може да сравни удоволствието от четенето на книги в ретро креслата от 50-те години на миналия век, разположени около големия диван в стил „Честърфийлд”?

В близост е уникалната трапезарна маса, запазена от френска фермерска къща от XIX век. Кухнята е независима от останалото пространство. Тя е комфортна, с практично кухненско обзавеждане, комбинирано с топлата текстура на дървената маса и грубостта на сивия бетонен под.

Последни на този етаж са малкият офис и тоалетната с душ. В името на стилистичната премереност тук дизайнерите използват само два материала – цимент и дърво. На първия етаж е залата, в която ни посреща голяма впечатляваща лампа, чиито размери подчертават уникалната височина на помещението. Тук са и спалните – в детската могат да се четат приказни истории за „Лека нощ”. Малчуганите мечтаят и играят в къщичката в дървото като в хамак. В детската баня има двойна метална мивка в ретро стил, а стените са в шестоъгълни плочки и сив цимент. В спалнята на родителите безспорен фаворит е светлината. Всяка сутрин прозорците на стените и на тавана пропускат слънцето в леглото. В голямата баня двете мивки-купи са разположени под прозореца.

Най-горният етаж е предназначен за срещи, игри и гости. Тук отново има лавици с книги. Стаята за игра бързо може да бъде пригодена в спалня за гости.

Снимки: VICUGO FOTO
Текст: Виктория Дишкова