Къде живее егото?

Обикновено, макар и доста поостаряло като схващане, „свиването на семейно гнездо” се свързва с жената. Но след като тя се нае с шофиране, строителство, IT индустрия, управление…какво пречи на мъжа да се намеси решително в идейното проектиране на собствения си дом. И да наложи мъжкото си виждане за стил, удобство, декорация.

Перфектният негов дом

Георги Илиев
Anno Zero

Стереотипът ще ви каже, че в него е важно да има огромен телевизор. Само за спорт, разбира се. Той събира многото приятели, с които ще споделите мача. И ще трябва само достатъчно голяма “кафе” масичка, защото на нея ще има … лаптопи и бири. Стереотипът ще ви каже, че всичко, за което мъжете мечтаят, е хол, бар и спалня… По-добре оставена без описание.

Стереотипът ще ви излъже

Може би не напълно, но със сигурност ще ви въведе в тежка заблуда. Стереотипите съществуват, защото са верни, но днес ние не говорим за тези мъже, които отказват да бъдат част от общество 2.0. Няма да обсъждаме шовенистичния сексист, който смята, че мястото на жената е в кухнята и още не е убеден, че тя трябва да има равно право на глас в обществото. “Модерният” (не харесвам тази дума) мъж е ерудиран. И макар големият телевизор и огромният диван да са точки, които ние трудно пропускаме в жилищата си (не ни съдете, ние сме големи, зрели и работещи… деца, които имат нужда от своите играчки, за да си почиват от стреса), то ние намираме място за много повече в домовете си от опушен бардак, в който да консумираме алкохол в произволна компания. Не харесвам думичката „модерен”, защото модата е нещо, което се мени, идва и си отива, а много ми се иска да вярвам, че еволюцията за обществото ни е необратима и това, което ще обсъждаме занапред, е само съвременният мъж, който е тук, за да остане. Твърдо вярвам, че архитектурата и интериорът трябва да бъдат съграждани около хората, които ще ги обитават. Да бъдат тяхно отражение и комплимент  макар да няма един интериор, който да е еднакво подходящ за двама души, стил ще бъде решаващата дума в обозримото бъдеще, като няколко са елементите, без които, според мен, домът на съвременния мъж не е истински завършен. Ето ги и тях, без редът да е обвързан със значението им.

Холът

Ако сте поне малко като мен, вие обожавате две неща в края на работния си ден: комфортът да се отпуснеш на ергономичния си огромен диван и огромният ти ергономичен диван. Компанията на приятелите ни е също толкова важна, колкото и миговете, които имаме да откраднем минутка със себе си и това прави удобният, истински удобен, пресметнат и красив диван една неотменна част от перфектния дом, който приветства нас за заслужена почивка и сутрешно кафе също толкова добре, колкото и гостите ни за следващото домашно парти. Всички съпътстващи елементи, разбира се, са от значение – хубавият телевизор, проекторът за кино-вечерта в неделя и усещането за истински THX формат с домашен 110 инчов екран, откритото огнище и кътът за съхранение на редки напитки са все неща, които личният ви вкус ще допълни, но диванът ще бъде центърът на всички тези събития, макар и понякога да не получава заслуженото внимание.

Банята

Личността, която я обитава, ще определи тоновете, това дали тя ще е светла, тъмна или силно контрастна, но мога да ви обещая, че освен ако собственикът няма предрасъдъци към това, то в нея ще има вана. И не някоя от онези свободно стоящи, признавам, красиви вани…Ще има джакузи. И също както обичаме колите си, и в нея ще сложим всичко, което ще ни даде комфорта и “екстрите” да се отпуснем от битката в ожесточения свят извън нашата утопия, наречена дом – масажни дюзи, подгрев на водата, защо не и вградена аудио система с bluetooth? Признайте си – колко пъти сте пяли под душа? Време е за аранжимент! Зоната около умивалника ще предостави лесни за употреба рафтчета, върху които да цари неотлъчният за повечето от нас хаос. Но те вече ще са прикрити зад вратичка, с чието затваряне магически ще превръщаме безредицата в стилно интериорно решение. Бръснарско огледало с приближение присъства в интериора на съвременния мъж, защото обеществото, в което живеем, става все по-взискателно към външния ни вид. Огромните огледални повърхности се завръщат, но вече са деликатно решение за разширяване на пространството в дома и остават скрити, за да позволят на акцентите да изпъкнат.

Гардеробът

Той е домът на нашия стил. И макар някои от нас да са паднали вече жертви на узурпацията на по-голямата част от него от съпругите ни, това не променя безкрайната му важност и главна роля в нашето ежедневие. Благодарение на огромния пазар и на безкрайните възможности, които производителите дават, в гардеробите ни вече ще намерите плитки чекмеджета с отлети предварително форми, в които стоят аксесоарите като колани, токи, игли и ръкавели. Чекмеджетата със стъклени лица и изцяло изтеглящите се рафтове са вече стандартни в моята практика, а стотиците видове механизми позволяват всякакви комбинации, които да направят гардеробът все по-функционален и удобен. Следващото може и да бъде шок за част от женската аудитория, но дами, ние също носим обувки и имаме нужда да ги складираме на удобно място. Перфектният дом ще ни даде гардеробно помещение, но болшинството архитекти рядко мислят, за съжаление, за истинския човек, който ще обитава обема между четирите стени, което често налага преразпределения или креативни решения за складовото пространство.

Домът е SMART

Джаджи. Това е страст на повече от две трети от мъжете. И пазарът, и конкуренцията, и времето, в което живеем, прави всички тях по-достъпни от всякога. И съвсем, съвсем скоро те ще бъдат стандартно оборудване във всеки дом. Климатиците и основните електрически контакти са тези, които в нашата практика биват задължително автоматизирани в мъжката утопия, но интересите определено са насочени все повече в тази посока.

Това може би са основните контури, които аз и моето студио срещаме най-често, когато проектираме съвременен дом за съвременен мъж… Но има нещо, което ще съжалявам, ако не спомена: домът не е дизайнът, който ние създаваме за нашите клиенти. Така, както и костюмът не е личността, която го облича – те са просто акценти. Украшения, части от цялото, което сте самите вие. За мен едно жилище се превръща в дом само когато вие създадете тази аура на покойствие и комфорт в него, когато допуснете нашите красиви творения да се превърнат в крепостта на вашето семейство и го направите такъв.

Мъжете знаят защо

Деница Берберска и Нина Илиева
Студио „Интериор” 
www.ninailieva.net

В интерес на истината нашият опит показва, че работата с мъже по проектирането и изпълнението на интериора на дома им е доста по-лесна отколкото с дамите. Няма какво да си кривим душите, мъжете са много по-наясно с нещата, с това какво искат и как точно го искат. При тях няма колебание дали диванът да е в цвят пепел от рози или два-три нюанса по-светло или по-тъмно, например. Досега всичките мъжки апартаменти, които сме направили, са ставали супер – и от наша, и от тяхна гледна точка! Мъжете идват с ясната представа за визията и удобствата в дома си, а за това, за което не са сигурни, ни се доверяват. Няма го колебанието, търсенето на мнение от приятели, съобразяването с жената, тъщата, майката, децата.

Не се „изхвърлят” и в квадратурата. Не само заради почистването, но и заради уюта и душевния си комфорт, а и заради бита си избират жилища с баня, дневна и спалня. И може би с непретенциозна кухня. Искат си комфорта и лукса, никога не мислят за излишни неща. Практичността им ги води до дивана, телевизора, голямата спалня, удобната баня, кухнята, бара. Наблюденията ни сочат, че предпочитат земните, спокойни цветове. Някъде като акцент може да се яви различен цвят, но като цяло тяхната гама е монохромната.

За мъжете не са безразлични не само мястото за работа и за почивка, но и обемите за съхранение. Много важен е гардеробът – там също са наясно колко костюма, ризи или тениски трябва да подредят и отново няма колебание и чудене. Същото важи и за хобитата. В определянето на тяхното присъствие също са толкова точни и ясни. При жените това не го забелязваме.

И не на последно място се нарежда бюджетът. С него са доста стриктни, трудно е да ги накараш да се изхвърлят за нещо, което няма да им е от полза. Когато присъства жена, тя винаги може да „обработи” мъжа, но когато са самостоятелни, компромиси правят рядко. Понякога леко изнервят с педантичността и правенето на сметка, но като цяло е голямо удоволствие и забава да се работи по такива проекти.

 

Той държи на удобството

Светлин Софрониев
COLOR LOGIC

Интериорното решение на дома основно е подчинено на индивидуалните предпочитания на собствениците и въпреки това може да се направи условно разделение на мъжки, дамски и семеен тип жилище. Естествено, това е пряко свързано с начина на живот и навиците.

Като правило мъжете държим на удобството. И то най-вече на технологичното обезпечаване на комфорта. Затова най-често център на мъжкото жилище е големият удобен диван с лежанка. На една ръка разстояние от него са множество дистанционни или таблет, ако собственикът е перфекционист на тема автоматизация. На дистанционно управление са подложени не само аудио и видео техниката, но включително и тази в банята. Външни и вътрешни щори, сенници, осветление, климатизация, електроуреди, сигнално-охранителна система, видеонаблюдение, а защо не и колата … и не защото ни мързи, а защото е забавно! Техниката е качествена и скъпа, но създава онова удоволствие, което не може да се сравни с нищо друго.

Леглото трябва да е удобно и по възможност с изглед към телевизор, а кухнята голяма и с бар-плот, който е незаменимо място за бърза закуска или за вечерно похапване на пица направо от кутията. Много важно място в мъжкото жилище заема и работният кът. Той може да бъде самостоятелен кабинет или отделено пространство в общо помещение, а защо не и работилница в гаража или мазето. Въпрос на предпочитания и хобита на собственика.

В стилово отношение мъжкият интериор може да варира от крайно минималистичен до строго класически. Рядко е рустикален, заради по-романтичното му излъчване. Цветовото решение зависи от стила, като в по-изчистените варианти търпи по-тъмни нюанси, а на класическата визия й отиват по-топлите тонове.

Без да има правила, чисто психологически жилището за мъжа е убежище, място за почивка и усамотение след работния ден, докато за жената то има по-социална функция. Оттук идват и най-големите трудности при проектирането на семейни домове.