За щорите с грижа

Преслава Дакова
мениджър продажби
КАМАКС

Щорите са идеалното решение за покриване на прозорците, както за офисни помещения, така и за дома. Най-често се използват в кухнята, тъй като се смята, че задържат по-малко замърсявания и не абсорбират миризмите като пердетата от плат. Обикновено след няколко години ефективна употреба те се нуждаят от основно почистване, за дезинфекция и освежаване. Ето защо ви предлагаме няколко практични съвета за перфектно изчистване на щорите в зависимост от това от какъв материал са направени те.

Алуминиевите щори: За да не се стига до лошото им състояние, след което да полагаме големи усилия за измиването им, е необходимо редовно да се грижим за тях чрез обикновено мокро почистване с навлажнена кърпа. Най-често използвани са хоризонталните щори от алуминий. Те са много лесни за поддръжка, тъй като не съществува риск от увреждането им. Първо внимателно ги почистете със специалния накрайник на прахосмукачката, за да се отървете от натрупалия се прах през последните 1-2 седмици. Препоръчваме ви за основна дезинфекция да ги свалите от прозорците, тъй като рискувате върху стените наоколо да се разпространи част от мръсотията на щорите. Предварително си подгответе почистващ разтвор от гореща вода и 1-2 лъжици натурален оцет (избягвайте изкуствените оцетни киселини, които могат да увредят цветното покритие на щорите). Измивайте от двете страни всяка пластинка с мека гъба. Оставете металните щори накиснати за няколко минути, за да се разтворят мазнините и мръсотията по тях. Изплакнете с чиста вода. Накрая ги избършете със суха кърпа, за да не остават петна по тях.

Пластмасовите щори: Друг често срещан вид хоризонтални щори са така наречените PVC-щори. Те могат да бъдат доста по-капризни за почистване и при измиването им е необходимо да бъдем много по-внимателни, отколкото при алуминиевите. От друга страна, предимството на тези щори е, че те са лесни за разглобяване и доста по-леки от металните. За да ги изчистите максимално добре, ги свалете от прозореца и ги потопете в предварително подготвен разтвор от топла вода, няколко лъжици натурален оцет или малко сапун. Оставете ги да киснат в продължение на няколко часа. Водата не трябва да е гореща, в противен случай рискувате да загубите оригиналния им вид. Докато те се накисват, периодично ги разклащайте. Използвайте мека гъба за премахване на мазнините от повърхността им. Накрая ги изплакнете с чиста студена вода. Другият вариант е да ги сложите във вана и с помощта на душ и мека кърпа да измивате всяка летва. След това няма да е необходимо да ги изплаквате допълнително, а просто да ги подсушите с чиста кърпа.

Щорите от плат: Все по-често използвани както в офисите, така и в домашни условия са вертикалните щори от плат. Те са стилни и красиви, но са и може би едни от най-капризните аксесоари за дома и изискват най-сериозна грижа. Основното почистване на такива щори е добре да се прави по-рядко, тъй като след всяко измиване рискувате бързо да загубят първоначалната си красота и истинските си цветове. Отстранете поотделно всички ленти първо от долната част на веригата, след което навийте на руло всяка една ламела. Това трябва да става много внимателно, без да ги триете една в друга или да ги мачкате. В противен случай може да повредите импрегнирането им. Навитите ролки от щорите потопете в топла леко сапунена вода и ги оставете за няколко часа да се накиснат. Излейте мръсната вода и добавете чиста, без да ги търкате. Ако е необходимо сменете водата още веднъж. После в същия ред поставете щорите на прозорците, докато още са влажни. Така те изсъхват по-бързо, без да се мачкат.

Вертикални щори, КАМАКС
Щори, КАМАКС