Новости при матраците

Материалите за сърцевините на матраците изглеждат вече съвършени.

Особено след внедряването на Memory пяната, която реагира на тегло и топлина и дава индивидуален комфорт на тялото като разпределя равномерно тежестта му.

Марио Талви, продуктов директор на Матракс ЕООД

Добавя се също гел или гелна пяна, която осигурява бързо отнемане на напрежението от тялото и релакс от първия допир с матрака. Има охлаждащ ефект за топлинния баланс на тялото против изпотяване. Всички материали работят в посока на бързото намиране на удобната позиция и по-дълъг сън. Дори да спим по-малко, да се наспиваме по-добре.

В последните години индустрията инвестира в текстилите за матраци, сертифицирани за безопасност, екологичност, санитарност и високо качество.

Освен третирания с алое вера, лавандула, сребро и други, се правят комбинации от естествени материали – памук, бамбук, вискоза, влакна от мериносова и камилска вълна, кашмир, конски косъм и други, характерни със своята хигроскопичност и дишаща структура влакна.

Много иновaтивен е терморегулируемият Outlast® текстил. Текстилите имат основно значение и за външния вид на матрака. Водещите производители отделят изключително внимание на дизайна на матраците, което определя мястото им в спалнята освен като продукт за сън и като продукт, вписващ се в интериора на дома. Дизайнери като Pierre Cardin и Tonino Lamborghini имат цели колекции матраци, поверени като производство на италианската компания Magniflex.

Тенденцията към търсене на матраци с голяма дебелина се дължи най-вече на пренасянето на практики от американския пазар, където традиционно се спи на дебели матраци. Това е характерно също и за британските държави и страните от Близкия изток и арабския свят, където по традиция се спи на високо.

Това даде възможност производителите на матраци от високотехнологична пяна да комбинират различни по своите характеристики пени и да създадат матраци с многослойни ядра. Резултатът е матраци с изпъкваща дебелина и изключителен комфорт. Дават възможност за избор на по-мека и по-твърда страна и могат да удовлетворят всеки потребител. Особено предпочитани са от спа хотели, които имат възможност да предложат на своите гости мека и твърда страна в един матрак.

При матраците с пружини по-големи дебелини се достигат също с добавяне на различни слоеве пяна и други тапицерски материали.

Калъфите с цип са също тенденция в по-високия клас матраци.

Освен че са изработени от качествени текстили, производителите използват технологии на разкачване на калъфа на две части посредством цип по цялата обиколка на матрака. Това позволява лесна поддръжка и почистване на тази част от калъфа, която е от страната на ползване по време на сън и почивка.

Към тенденциите трябва да добавим и един патент, който през 2016 година навърши 30 години – първият световен патент за вакуумно пакетиране на матраците под формата на руло. Удобната и компактна форма гарантира лесен и икономичен транспорт, пълна защита и хигиена на матраците до достигането им до клиента. Трябва да се добави и актуалността на този патент, който вече повече от 30 години работи в посока по-малко вредни емисии. При технологията на рулиране обемът на всеки матрак се намалява с до 90%, което намалява значително обема за транспорт, а оттам, и вредните CO2 емисии.

Високотехнологичните производствени процеси и матерали позволяват вече на водещите световни компании да предложат матраци с безсрочна гаранция – атестат за съвършен комфорт и постоянно качество.

Матрак Comfort Dual на Magniflex.