Дизайнерските мебели са акцент на интериора

Разговаряме с Николай Вълканов, впечатлени от неговия подход в конструирането на интериорни детайли. Николай е завършил Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, специалност Осветление и Националната художествена академия, специалност Промишлен дизайн. Извършва консултации при покупка на жилища и търговски обекти за възможностите за преустройство, изработване на идеен проект (заснемане, цялостна концепция, 3D визуализация), авторски надзор на строително-монтажните работи и мениджмънт (контрол на изпълнението на архитектура, ВиК, фасади, озеленяване, ОиВ) до ключ.

Николай Вълканов
0888 777 240

– Кога човек си поръчва дизайнерска лампа, маса или стол?

– При моите клиенти това става в процеса на цялостното проектиране на дома. Докато разговаряме и определяме бъдещото разпределение на помещенията, предлагам как да се ситуират мебелите и уредите, къде и какви осветителни тела да бъдат поставени. Обикновено възниква нужда от мебел – специална като форма, материал или размер, която трудно се намира в магазините. Тогава логичното решение е да проектирам и изработя този предмет и той да носи както собствената си оригиналност, така и функционалността, която е необходима. Дизайнерските мебели дават конкретно решение, те са гъвкави и отговарят точно на представата на клиента.

– Кои са другите им преимущества?

– На първо място това е уникалността. Притежавате изключителен и неповторим предмет. Ергономия – да е удобен и функционален. И в същото време да е създаден в стила на вашия дом, да хармонира с останалите мебели в него, да е по ваш вкус. Освен това да носи актуалните тенденции в интериора, без да бъде непременно изключително скъп. Не на последно място – това ще е качествена вещ, която ще ползвате години наред без да промени външния си вид.

– Освен проектирането може ли и да ги произведете?

– Държа одобреният дизайн да има прецизна изработка. Обичам да ползвам т.нар. 3D фреза. При нея с компютърна CAD програма се „рисуват“ детайлите на продукта, софтуерът изчислява инструкциите за рязане, самото рязане се извърша автоматично. CNC маршрутизаторите работят по трите оси X, Y, Z. Технологията, позволява изработване на мебели без сглобки. Това е изключително прецизeн метод, който осигурява високо качество на детайлите и еднаквост на продуктите в по-големи пространства – така в един дом или в ресторант могат да се повторят детайли в лампите, масите, както и да се изработят повече бройки с еднаква визия. „Handmade“ ефект – уникалност в идеята и проекта, но с минимизиране на човешката грешка в изработката.