Цена за квадратен метър или за дизайн?

След като са хвърлили сериозна сума за жилището си, новодомците са изправени пред сериозния проблем с преустройството на конфекционните пространства в удобен за семейството дом при това функционално, модерно и красиво обзаведен. Питат приятели, съседи, гледат списания, за да намерят помощ от точния специалист. Търсят интериорни дизайнери и архитекти, които са ги впечатлили със своята работа. И най-често задаваният въпрос към тях е: „Каква е цената на квадратен метър?”. И всъщност не си дават сметка, че проектът за техния, различния, индивидуалния дом се прави според вложения авторски труд. Всяко студио и архитектурно бюро има своя опит в общуването с различни хора и различни проблеми за решаване. Ето как изглежда отговорът на нашия въпрос в практиката:

Ландш. арх. Димитър Гонгалов
Ландш. арх. Димитър Гонгалов
Арх. Виктор Чолаков

Стандартен или различен интериор

Факт е, че масово при покупка на недвижим имот или пък при реновиране купувачът не си дава сметка за бюджета на обзавеждането. Обикновено в представите си има някакви идеи, но често очакванията за стойността на проектирането и изпълнението на тези идеи са в пъти по-ниски. Тези очаквания се базират в най-честия случай на някакви проучвания на пазара на готови мебели като вид отправна точка за това колко би струвало обзавеждането на даден имот. Ценообразуването „на квадрат” при проектантските услуги има по-скоро ориентировъчна цел. Винаги към всеки един проект трябва да се подхожда индивидуално. Както при самото му проектиране, така и при оферирането, роля играят много повече фактори освен квадратурата.

Един от тях е начленяването на пространството. Има разлика между голям отворен офис от 200кв. м и апартамент със същата квадратура, но с 10 помещения вътре.

Определящ е и стилът на дизайна. Минималистичният, класическият, етно, еклектиката имат своите специфики. За оформянето на един интериор в класически стил, например, е необходимо много повече време, отколкото за минималистичен.

И не на последно място поставяме качеството на дизайна. Има бюра, които специализират в по-стандартни и комерсиални интериорни решения за масовия вкус, но има и бюра, които специализират в бутикови и необичайни решения. Ние винаги сме се стремили към по-интересен и нестандартен дизайн. Но тази ниша е по-трудна, защото клиентите, които са готови да отделят средства за индивидуален и различен интериор, са доста по-малко от онези, които търсят стандартното, бюджетно решение.

Основен принцип е проектирането и изпълнението да бъдат разделени. Специално при интериорите обаче повечето хора предпочитат да възложат и двете дейности на едно и също лице. Причините основно са две. Първата е, че нямат време да се занимават с търсене и управление на различни фирми-изпълнители. Втората е, че има некоректни фирми-изпълнители, които не могат да се справят с по-нестандартни поръчки. Въпреки това дават ниски цени, за да спечелят обекта, а след това резултатите са плачевни. В този ред на мисли е добре едно студио да може да предложи както само проектиране, така и цялостна услуга с изпълнение до ключ.

Визуализация на проекти в процес на изпълнение или с предстояща реализация. Интериорен дизайн: Чолаков Гонгалов Архитекти

 

 

Студио „Интериор”
Нина Илиева 0887 30 27 76
Деница Берберска 0888 66 85 71

Дизайнът е дух, любов, идентичност

Засягате доста болезнена тема. За съжаление все още доста хора в България не са на ясно що е това интериорен дизайнер, какво прави той и съответно, че времето което отделя за обгрижване и обслужване на клиентите, все пак по някакъв начин трябва да се заплати. Българинът смята, че успявайки да направи един ремонт в живота си, отивайки два пъти до големите строителни хипермаркети и шоурумове вече е много в час с нещата и се чуди що за нахалство е за интериорен проект на една детска стая, например, да му поискаш 500-600лв. (като този проект включва от игла до конец). Когато е възможно сам да си купи тапети, легло, килими, бюро и ето, всичко е супер. Да, ама не!

Все пак през последните години стана мода и въпрос на престиж да ползваш интериорн дизайнер за жилището си. Мнозина започнаха да търсят тази услуга, без да си дават сметка, че тази услуга трябва да е доста добре платена, за да може дизайнерът да предложи най-доброто. Има една много добра поговорка “Който има мустак, има и гребенче за него“. Крайно време е хората да разберат, че който иска да ползва дизайнер, трябва да има финансова възможност да си го позволи! Смеем да твърдим, че нашият труд е напълно подценен и обезценен. При стандартната цена, която се обявява – между 12-15 евро на квадратен метър за апартамент от 100 кв. м това прави 1500 евро). Средно един такъв апартамент се работи около година, защото чакаме непрекъснато нови парични постъпления! Малко са клиентите с готови пари за всичко. Та да се върнем – 1500 евро за 10 месеца правят по 150 евро на месец. През тези 10 месеца около 4-5 са отишли за проектиране – правят се варианти, които клиентът не харесва, въпреки че не вниква в предложенията. В същото време не иска да си плати 3D визуализацията чертаенето на нови варианти продължава. В момента, в който сте изчистили проекта, започва мъката с майсторите – бай Гошо ли да е или Тошо? Обясняваме проекта по няколко пъти, но когато започне вече реалната работа, например да се лепят плочките, се оказва, че майсторът, както всичко е разбрал, не бил видял само размера на плочките, та от 25 лв. на кв. м за труд си вдига цената на 45лв. Клиенъта не коментира, съгласява се, защото бай Гошо върши физически труд! И изведнъж бай Гошо е с надница, доста над тази на дизайнера. Но той работи по неговия проект и ако нещо не хареса после на инвеститора – дизайнерът е виновен! В същото време, ако проектантът поиска 30лв. за допълнителните посещения, които се изискват, за да контролираш бай Гошо, не плащат.

Нашият апел е: “ Хора, ако не може да си позволите интериорен дизайнер (професията интериорен дизайнер не е благотворителна), недейте. Няма смисъл да робувате на мода и криворазбран престиж. Няма лошо и сами да си направите жилището, не е престъпление! Престъпление е обаче да искате да работите с дизайнер и да се пазарите непрекъснато с него! Дизайнът не стока! Дизайнът е дух, любов, идентичност, химия между хората, които работят, настроение… Ако цената ви се стори висока, откажете, в магазина за мебели ще ви дадат няколко „хитрини“ и всички ще са доволни. Но това няма да е интериорен дизайн. Интериорният дизайн е като да отгледаш едно дете. Извървяваш целия процес с клиента – от проекта на хартия и грубия строеж или ремонт до най-малкия детайл и аксесоар. Не се ли получи химия между двете страни, не клеветете дизайнера. Прекратете взаимната си работа. Категорични сме, че както клиентите избират дизайнерите, така и дизайнерите трябва да си избират клиентите.

Случвало се е като теглим чертата на края на реализацията на проекта да сме на нула. Обаче хората са толкова доволни и щастливи години наред, виждаш в очите им благодарност, гордост, признателност – направо те хваща за гърлото. И си казваш: „Обичам я тази работа!”.

Студио „Интериор”
Студио „Интериор”

 

Христо Тосков
Дизайнер

Заедно от проекта до изпълнението

„Интериорно проектиране, каква е цената ?” Доста често ми задават този въпрос, на който се отговаря трудно, понеже към този момент в България нашата услуга не е толкова развита ,въпреки че през последните години доста се търси. И все пак моето наблюдение е ,че цената се сформира от няколко показателя :

Първият е на колко всеки от нас, интериорните дизайнери, оценява труда, креативността и времето. Разбира се, колкото повече опит има дизайнерът, ще може да направи по-точна преценка.

Вторият е свързан с жилището (помещението) и архитектурните му особености – дали е със скосявания, дали е стандартно, ново, старо, дали ще се прави преустройство на вътрешното разпределение (разрушаване или изграждане на стени). Всички тези особености играят важна роля в определянето на крайната цена за интериорното проектиране.

Третият показател е какви са допустимите или „нормалните“ граници на цената. Става въпрос за ценовите норми , които обаче ги има само на запад, за наша жалост все още в България си нямаме такива законови норми. Затова всеки дизайнер в България се съобразява с пазарните цени, които ние сами сме си определили. Иначе бих казал, че креативността и талантът на един интериорен дизайнер не могат да бъдат сложени в строго определени норми или цени. Моето мнение е, че ако дизайнерът разполага с нужните хора и фирми, които биха изпълнили добре проекта му, е хубаво да го реализира и завърши. Така и клиентът му ще е спокоен и няма да му се налага да рискува с непознати майстори. Затова препоръчвам на инвеститорите, които ще и са се доверили на нас като интериорни дизайнери, да оставят проекта в наши ръце до края на реализирането му.

Nero Interior Studio
Nero Interior Studio
Nero Interior Studio