Elle Maison обича Женевското езеро

Проект: DAMILANOSTUDIO Architeti
Водещ на проекта арх. Дуилио Дамилано
Асистенти арх. Енрико Масимино
и арх. Алберто Паскале
Фотограф: Андреа Мартирадона
Текст: Виктория Дишкова

DAMILANOSTUDIOARCHITECTS Duilio Damilano d.damilano@gmail.com www.damilanostudio.com
Duilio Damilano
d.damilano@gmail.com
www.damilanostudio.com

Дуилио Дамилано е роден в Кунео, Италия, през 1961 г. Неговият интерес в архитектурата и любовта му към различните материали е наследен от брат му и баща му, които са много известни скулптори. През 1990 г. създава собствено архитектурно студио. DAMILANOSTUDIO ARCHITECTS работи в момента над няколко проекта, включващи административни сгради, офиси, жилищни сгради и търговски обекти в Италия и чужбина. Фирмата участва в Тринайстото Венецианско биенале на архитектурата. Работата му Oficina Vidre Negre бе селектирана за Mies van der Rohe наградата през 2013г.

Планът на сградата е ориентиран в север-юг, но фасадата се движи по друга ос. Започвайки от централния блок, къщата се съобразява с терена. Нивата са три. Първият и вторият етаж са жилищни. Приземният е предвиден за гараж с две парко места. На първия етаж са разположени ежедневна с кухня, хол, баня и стая за гости. На горния е основната спалня с прилежащите й баня, дрешник и студио. Различните нива са свързани от бетонна стълба, облицована с бели кварцови камъни. Тя заема уникалното открито пространство от входа до тавана. В тази зона има и камина, която посреща гостите и семейството. Покривът всъщност е градина, покрита с тлъстига, позната у нас като „Дебела Мара”. И колкото невероятно да звучи за мнозина, тя подобрява енергийната ефективност на къщата. Внимание е обърнато и на озеленяването около къщата. По дължината на външната стълба, която се изкачва към етажите за обитаване, има три големи лехи с дървета, храсти и лавандула. Фасадата и терасите са облицовани със сиви кварцови камъни.

Цялата сграда е издигната върху подсилен бетон. Стените са иззидани от два слоя тухли с уплътняващ и изолиращ слой помежду им. Този проект включва големи прозорци с изолирани рамки с двойни стъкла. Дограмата е от дърво – същото, което се използва и за някои външни покрития на стените.

Ето какво разказва самият арх. Дамилано за проекта си: „Собствениците са учен и дама, работеща в международната търговия. След като получили прекрасна работна оферта, решили да се преместят от Италия в Женева. Тази къща е мястото на тяхното спокойствие, тъй като са твърде заети в работата си. Открили са Damilanostudio Architects, търсейки съвременно архитектурно решение. Когато се срещнахме за първи път, предложихме да проектираме къща с отворен поглед към прекрасната гледка към центъра на града и езерото и тази идея бе веднага приета от клиентите. Първоначално щяхме да строим съвсем до Женева в средата на гора. След проучване на терена се спряхме на тази земя. Всъщност ефирността на къщата идва от свободния дух на обитателите й. В проекта те разчитат духа на спокойното живеене и бягството от натоварената работа в тази отворена към природата и нейната красота къща. Най-големият ни успех е, че клиентите се чувстват у дома си.

Ние проектирахме пространствата и осветлението, след като направихме избор заедно с клиентите. Damilanostudio реши да използва различни материали, за да индивидуализира интериора и екстериора, смесвайки естествени материали като камък и дърво с плочи.