Хармонията на цветове и форми

Веси Драгнева
тел. 0877 01 10 99
арх. Адриана Ангелова
тел. 0888 90 46 28

Спокоен, функционален, модерен е домът на третия етаж в новопостроена сграда. Първоначалната идея на инвеститора е да експериментира, като предложи жилища със завършени настилки, стенни покрития, бани и кухни. В осъществяването й участват различни фирми, а всеки от етажите е проектиран по различен начин. Впоследствие, в зависимост от желанията на наемателите, всеки апартамент може да се обзаведе до ключ.

На площ от 200 кв.м новодомците разполагат с три спални, три бани, дневна зона с кухня и кът с камина. Светлата височина на помещенията е 3 метра, което позволява на архитекта да работи във вертикалата и най-вече с осветлението. Тази височина на таваните е подчертана със специално изработени осветителни тела и огледала, които освен като декорация се включват и в осветяването на помещението. Концепцията за интериора е да се поднесе модерна визия с изчистени, минималистични форми и детайли. Използването на повече материали и подходящи цветове са провокирани от желанието да се внесе онзи неповторим уют и собствена идентичност, които ще намерят своя стопанин.

Като цяло е използвана гама от топли кафяви и светли цветове. И това не е случайно. Тъкмо спокойствието, търсено за интериора на дома, кореспондира със заобикалящата паркова среда в сърцето на столицата. Принос към връзката с местоположението са и масивните дървени плотове в кухнята и паркетът от естествен бамбук, който добавя допълнителна екзотична нотка. Големите прозорци пък разкриват неповторима гледка към парка и нощна София.

Сред най-интересните попадения в този интериор е голямата баня със своя различен дизайн и смели решения. Стените са покрити с комбинация от гранитогрес в цвят бяло дърво, естествен вулканичен камък и тиково дърво. Една от стените е решена с оформянето на три ниши, затворени със затъмнено стъкло, зад което са поставени растения с декоративно осветление. Тук отново присъства топлият кафяв нюанс, който е заложен и в санитарията, специално изработена за жилището. Наред с това всяка от трите спални има своя индивидуалност, подчинена на общата концепция за стил, цвят, материали, детайли. И в тях осветлението играе специална роля.

Чест прави и на инвеститора, и на архитект Ангелова, че залагат изцяло на български производители на мебели, осветителни тела, мека мебел. Водени са от идеята да покажат, че в България в мебелния бранш има развитие, като се предлага отлично качество. А от друга страна това се отчита и като по-голяма свобода за архитектите и дизайнерите в реализирането на оригитални идеи и решения, неподчинени на обзавеждането конфекция.