Паркети с характер

автор: Катя Кирилова

снимки: ПАРКЕТСЕНС

Coswick parquetry romb mix color

Когато говорим за тенденциите при избора на паркет, трябва да уточним, че такива наблюдаваме по отношение на всеки един от елементите му – цвят, вид на дървесината, големина на паркетините, начин на редене, финиш. Водещата тенденция в световен мащаб е свързана с търсенето на естественото му въздействие. Ежедневните ни срещи с българските потребители показват, че и нашата страна е част от това желание за доближаване до природата чрез използването на дървесината като материал с неподражаема текстура и отлични характеристики.

Елементът, който на пръв поглед най-много вълнува клиентите ни, е цветът на паркета. Сивото продължава да е модерно и все повече се предпочита от собствениците на жилища.  Според нас, това се дължи на усещането за спокойствие, простота и хармония, което създава. То позволява комбинация с всякакви цветови схеми в интериора дори с изключително ярки решения. Наблюдаваме тази тенденция при цветовете от миналата година и смятаме, че тя ще се запази и през следващите. Сивите подови настилки от дърво са едно от основните средства за реализация на особено популярния напоследък скандинавски стил в интериора. Разбира се, и при паркета черното винаги е на мода. Макар и да отстъпва пред сивото, заедно с кафявото, което се приема за най-близко стоящо до естествения цвят на дървото, продължава да е сред основните избори на клиентите ни. Дървеният под с топъл, тъмнокафяв цвят ясно подчертава връзката ни с природата и придава на дома усещане за уют.

Нашите наблюдения показват, че продължава да се следва започналата преди няколко години тенденция за предпочитание към широките негланцирани дъски. Най-търсени са паркетините от по-тежка дървесина със запазен естествен вид. Мотивите за избора им от клиентите ни са ясни – създават усещане за топлина, уют, близост до природата, правят помещенията оптически по-просторни. Семплият им външен вид позволява безброй комбинации с мебелите в дома, а подчертаната им естествена красота удовлетворява и най-взискателните.

Тъй като в световен мащаб все по-голям става броят на потребителите, ангажирани с екологичното равновесие на планетата, наблюдаваме тенденцията за предлагане на все повече възобновяеми или биоразградими материали. Едно от решенията на паркетния бранш е все по-широкото разпространение на трислойния паркет, при който горният слой е от  благородна дървесина, а останалите два са от бързо възстановяваща се, най-често иглолистна. Появяват се и иновативни технологии, които позволяват висок процент на рентабилност при използването на дървесината.

При реденето на паркета има завръщане към т.нар. монтаж тип „рибена кост” (левите и десните ленти са изрязани на правоъгълници и се поставят под ъгъл от 90 градуса), но по-различен от онзи в масовото производство през 70-те години на миналия век. Разликата е свързана с използването на значително по-дълги дъски и с промяна на ъгъла на свързване между паркетините. Особено предпочитан през 2017-та г. е т.нар. шеврон (френска рибена кост), който за разлика от традиционната рибена кост се изрязва под различен от правия ъгъл. Друга тенденция при реденето на паркет е свързана с търсенето на все по-нетрадиционни решения, които допълнително да придадат уникалност на проекта. Във връзка с нея на популярност се радват диагоналните (ъглови) дървени подове, при които традиционният ъгъл на подреждане е изместен по диагонал или се води от някой от ъглите в помещението. По-нестандартно решение е и подреждането на паркетни дъски с различна ширина – т. нар. подове със смесени ширини. При иновационната технология на „Bolefloor” Curv 8 дървесината се изрязва според естествените извивки на дървото, а не по предварително зададени ъгли и придава на помещението усещане за свобода, простор и екстравагантност.

При художествения паркет се следва тенденцията от последните години да се предпочитат геометричните форми. Този модел се приспособява перфектно към модерния интериор в дома и го прави едновременно запомнящ се, стилен и съвременен. Наблюдаваме и  завръщане към версайския стил, който в своя актуален прочит придава характер, уникалност и луксозност на жилището, в което е поставен.

По отношение на финиша може да кажем, че тенденцията отново е насочена към максимално доближаване до естествения вид на дървото. В някои по-смели решения дори се прибягва до умишлено надраскване или изстъргване на горния слой. Предпочитането на матовата повърхност е осезаемо, заради по-естествения й вид.

Прави ни впечатление, че собствениците на жилища все повече се доверяват на смелите дизайнерски решения. Световната тенденция, насочена към избора на паркет, който придава едновременно топъл и привлекателен външен вид на жилището и е част от  уникален проект, съчетаващ ретрото с модерното, се следва и у нас. Огромното разнообразие от съвременни и класически видове паркет, които се предлагат на пазара, позволяват той да е елемент от тази така предпочитана от клиентите и дизайнерите амалгама между старото и новото в интериора.

Versailles American Walnut
American Walnut
Tavolato
Classic Oak Chalk Black Castle
Chambord