Паркети с характер

Когато говорим за тенденциите при избора на паркет, трябва да уточним, че такива наблюдаваме по отношение на всеки един от елементите му – цвят, вид на дървесината, големина на паркетините, начин на редене, финиш. Водещата тенденция в световен мащаб е свързана с търсенето на естественото му въздействие. Ежедневните ни срещи с българските потребители показват, че и нашата страна е част от това желание за доближаване до природата чрез използването на дървесината като материал с неподражаема текстура и отлични характеристики.

Елементът, който на пръв поглед най-много вълнува клиентите ни, е цветът на паркета. Сивото продължава да е модерно и все повече се предпочита от собствениците на жилища.  Според нас, това се дължи на усещането за спокойствие, простота и хармония, което създава. То позволява комбинация с всякакви цветови схеми в интериора дори с изключително ярки решения. Наблюдаваме тази тенденция при цветовете от миналата година и смятаме, че тя ще се запази и през следващите. Сивите подови настилки от дърво са едно от основните средства за реализация на особено популярния напоследък скандинавски стил в интериора. Разбира се, и при паркета черното винаги е на мода. Макар и да отстъпва пред сивото, заедно с кафявото, което се приема за най-близко стоящо до естествения цвят на дървото, продължава да е сред основните избори на клиентите ни. Дървеният под с топъл, тъмнокафяв цвят ясно подчертава връзката ни с природата и придава на дома усещане за уют.

Coswick parquetry romb mix color

Нашите наблюдения показват, че продължава да се следва започналата преди няколко години тенденция за предпочитание към широките негланцирани дъски. Най-търсени са паркетините от по-тежка дървесина със запазен естествен вид. Мотивите за избора им от клиентите ни са ясни – създават усещане за топлина, уют, близост до природата, правят помещенията оптически по-просторни. Семплият им външен вид позволява безброй комбинации с мебелите в дома, а подчертаната им естествена красота удовлетворява и най-взискателните.

Тъй като в световен мащаб все по-голям става броят на потребителите, ангажирани с екологичното равновесие на планетата, наблюдаваме тенденцията за предлагане на все повече възобновяеми или биоразградими материали. Едно от решенията на паркетния бранш е все по-широкото разпространение на трислойния паркет, при който горният слой е от  благородна дървесина, а останалите два са от бързо възстановяваща се, най-често иглолистна. Появяват се и иновативни технологии, които позволяват висок процент на рентабилност при използването на дървесината.

При реденето на паркета има завръщане към т.нар. монтаж тип „рибена кост” (левите и десните ленти са изрязани на правоъгълници и се поставят под ъгъл от 90 градуса), но по-различен от онзи в масовото производство през 70-те години на миналия век. Разликата е свързана с използването на значително по-дълги дъски и с промяна на ъгъла на свързване между паркетините. Особено предпочитан през 2017-та г. е т.нар. шеврон (френска рибена кост), който за разлика от традиционната рибена кост се изрязва под различен от правия ъгъл. Друга тенденция при реденето на паркет е свързана с търсенето на все по-нетрадиционни решения, които допълнително да придадат уникалност на проекта. Във връзка с нея на популярност се радват диагоналните (ъглови) дървени подове, при които традиционният ъгъл на подреждане е изместен по диагонал или се води от някой от ъглите в помещението. По-нестандартно решение е и подреждането на паркетни дъски с различна ширина – т. нар. подове със смесени ширини. При иновационната технология на „Bolefloor” Curv 8 дървесината се изрязва според естествените извивки на дървото, а не по предварително зададени ъгли и придава на помещението усещане за свобода, простор и екстравагантност.

При художествения паркет се следва тенденцията от последните години да се предпочитат геометричните форми. Този модел се приспособява перфектно към модерния интериор в дома и го прави едновременно запомнящ се, стилен и съвременен. Наблюдаваме и  завръщане към версайския стил, който в своя актуален прочит придава характер, уникалност и луксозност на жилището, в което е поставен.

По отношение на финиша може да кажем, че тенденцията отново е насочена към максимално доближаване до естествения вид на дървото. В някои по-смели решения дори се прибягва до умишлено надраскване или изстъргване на горния слой. Предпочитането на матовата повърхност е осезаемо, заради по-естествения й вид.

Прави ни впечатление, че собствениците на жилища все повече се доверяват на смелите дизайнерски решения. Световната тенденция, насочена към избора на паркет, който придава едновременно топъл и привлекателен външен вид на жилището и е част от  уникален проект, съчетаващ ретрото с модерното, се следва и у нас. Огромното разнообразие от съвременни и класически видове паркет, които се предлагат на пазара, позволяват той да е елемент от тази така предпочитана от клиентите и дизайнерите амалгама между старото и новото в интериора.

Versailles American Walnut
American Walnut
Tavolato
Classic Oak Chalk Black Castle
Chambord

автор: Катя Кирилова

снимки: ПАРКЕТСЕНС