Едноцветна баня с изразителен характер

През последните години, една от тенденциите при плочките за баня набира все повече популярност и постепенно се обособи като отделно стилово решение за оформление на пространството.

Едноцветни покрития в ненатрапчиви меки нюанси но със силно изразен характер, постигнат чрез релеф. Плочките за баня с 3D ефект са начин да се създаде красиво и изразително пространство в банското помещение.

На първо място се обръща специално внимание на цветовете – избора пада върху неутрални, ненатрапчиви нюанси, често пъти вариации на бялото и черното. Понякога водещите производители предлагат смели решения в ярки, иновативни цветове, които не са сред най-разпространените в обзавеждането на банята. Но цвета е с по-скоро поддържаща функция, отколкото да дефинира характера на релефните плочки.
Естествено е, акцента да пада именно върху релефа. Най-разпространени са геометричните релефи, вариации на правоъгълници и триъгълници, които са с по-дребни размери. Така, положени върху цялата стена се постига еднородна симетрия, която въздейства като цялостна, единна площ. През 2017 година се наложи тенденция, при която между отделните елементи има лека разлика в дебелините, цялостно или под ъгъл, което допълнително създава ефект, сякаш стената, покрита с такива плочки “живее” или “диша”, като организъм.

Особено при плочките предназначени основно за баня, дизайнерите наблягат на флуидните релефи. Логически вдъхновени от естественото движение на водата, при стенните покрития има огромно разнообразие от вълнообразни линии, създаващи илюзия за движение и течение.

За по-смелите, горещата тенденция на “пчелната пита” вече се предлага и като релеф на плочката, а някои производители имат специални колекции с мозаични, декоративни релефи.

Миряна Малчева