Тъмната страна на екстериора

Напоследък черният цвят се превърна в истински моден фурор като избор за цвят при оформлението на екстериора.

Тази поизтупана от прахта тенденция има дълбоки корени в миналото, когато хората са боядисвали дървото в дома си катран или сажди, с идеята да го консервират и предпазят от гниене и насекоми.
Сега, благодарение на новите технологии и химическата промишленост, този толкова експресивен цвят се постига много по-лесно. Фирмите предлагат матови и лакови финиши, нюансите са тонирани от дълбоко непрогледно черно до по-меки и млечни тонове на сивото.


Когато отсъства цвят, наблюдателя естествено съсредоточава вниманието си на формата и структурата. Черното е правилният цвят за модернистична архитектура, с прави и изчистени, минималистични линии. Също така е подходящ за класически форми, с орнаменти и декорации по прозорците, които да изпъкват като форми на фона на общото усещане за тъмнина.
При всички случаи, въпреки че черното не е изборът на всеки, то е правилното решение, ако търсите драматичност и присъствие. Черната къща се откроява и привлича погледа, тя остава в спомена и интригува мислите, разказва история.

Миряна Малчева