Колелиба дебютира в АрхИдеи

През август в експозиционен център „ФЛОРА” в Бургас се проведе интерактивният форум „АрхИдеи”. Организирано от Сдружение 7ARTS и Асоциацията на интериорните дизайнери в България, събитието представи най-доброто от света на дизайна, архитектурата, строителството, интериора и декорацията. В  рамките на една седмица на площ от над 1000 кв.м. водещи имена обсъждаха дизайна на банята. Дизайнерски студия, производители и вносители на подови настилки, мебели и осветление, елементи за домашния декор, коментираха най-новите тенденции. В полезрението на участниците място заеха и най-доброто от света на строителството и архитектурните иновации. „АрхИдеи“ обедини изложение, социален форум, конкурси, демонстрации на иновативни проекти и тенденции в индустрията. В програмата освен изложбената част бяха предвидени и много лекции на водещи имена в областта на дизайна и архитектурата.

Сред най-интересните и провокативни лектори беше арх. Христина Христова с презентацията на идеята си за „Колелиба“. Тя предлага нов за нашата действителност начин за почивка. Една малка мобилна къща може да отведе всеки в желаното място за почивка. Ето нейният разказ от първо лице как е постигнала това  съвършено средство за отдих и придвижване.

„Идеята за мини къщичката се зароди докато работех в Лондон. Там някъде в забързаното ежедневие и безспирния ритъм, в който мегаполисът те увлича, възникна и желанието да намеря пълноценен начин за почивка. Целта беше да сменим шума, тълпите и рутината с място, което да наречем свой втори дом. Дом,  който да предлага само онова, от което реално се нуждаем и да сведем битуването си до най-основните радости – прекрасни гледки, удоволствие от пътуването, следобеди с приятели и леки вечери с охладено вино. Най-голямото предимство на този тип жилища е възможността да се чувстваш като у дома с неговата топлина. В този вариант на дом на колела то се постига с използването на естествени материали.”

“Всъщност най-голямата провокация е да проектираш пространството така, че да пасва най-добре на нуждите и  желанията ти. При 9 кв м се налага да се разбере от какво точно наистина имаме нужда. Признавам, това е един много освобождаващ процес. Кара те да се замислиш доколко консуматорското общество, в което живеем, насърчени да купуваме повече и повече, ни прави щастливи. Връщането към по-семплите радости, лишени от излишен лукс, е нещо, което „Колелибите“ желаят да насърчат. При толкова ограничено  пространство обзавеждането винаги е предизвикателство. Целта е да се създаде комфорт, без да се редуцират размерите на мебелите, които използваме в ежедневието си. Тънкостта беше да се разположат така, че да не предизвикват чувство на клаустрофибия.”