Любов към шоколада

Здравейте Casa Kakau,
Радваме се, че гостувате на списанието ни и нямаме търпение да ни разкажете повече за Вас, за модела Ви на работа и за вкусните и красиви неща, които правите. Нека започнем с това:

Кой стои зад името Casa Kakau?

Иван и Ивалина Илчеви, са пловдивско семейство, основатели и собственици на шоколатерията „Casa Kakau“. Те произвеждат шоколад по технологията „Bean-to-bar“ /от какаови зърна/. Освен класическият шоколад на блокче, предлагат и редица други продукти, като шоколад за пиене, чай от какаови зърна, какао на прах и други натурални продукти.

Благодарение на техните умения марката „Casa Kakau“ става първата българска компания получила най-престижното отличие за най-добър шоколад за централна и източна Европа от „International Chocolate Awards“ в Лондон. Компанията е лауреат на редица други отличия и само за 1 година на пазара в страната успява да пласира своите продукти в над 20 града и вече изнася своята продукция в чужбина.

Какво Ви вдъхнови да започнете собствен бизнес?

Любовта ни към шоколада и един медицински проблем – синът ни се роди с много тежка хранителна алергия. Докато растеше, минахме през какво ли не, но когато порасна достатъчно, за да идва с нас по магазините, започна да открива света на шумящите, лъскави пакети, които колеги маркетолози са се постарали да направят неустоими за жадните детски очи. А той не можеше да консумира почти нищо, защото освен млякото, разви и още няколко други кръстосани алергии към различни храни. Можехме да му приготвяме почти всичко вкъщи, но едно нещо, което децата обожават, все още ни убягваше – шоколадът. Никога не бяхме правили шоколад в домашни условия, а почти всички рецепти за домашен шоколад включват мляко на прах или други животински продукти.

И така решихме да опитаме наша собствена рецепта, използвайки само какаови зърна и захар. Получи се много успешен продукт и си казахме: „Защо да не го споделим с повече семейства, като нашето, а и с хора, които ценят истинските неща?” Така стартирахме с производството на няколко десетки блокчета шоколад и постепенно увеличавахме капацитета си.

Като предприемач имам възможност да експериментирам много повече, отколкото преди. Сега имам цялата свобода да си представя и реализирам това, което искам!
— Иван Илчев

С какво се отличавате от другите?

Произвеждаме нашите продукти единствено и само от какаови зърна, а не от готова какаова маса. По този начин осигуряваме чистотата на състава, защото сме сигурни, че вътре няма примеси. Сами внасяме директно суровите какаови зърна от малки ферми в Еквадор. Така можем да сме сигурни, че имаме най-свежата и ароматна суровина за нашите шоколади. В допълнение се гордеем с това, че като директен вносител заплащаме дължимото за труда на фермерите и по този начин помагаме на местната общност да подобри стандарта си на живот.

При производството на нашето какао не се използва детски труд, а условията на работа са гарантирани от UTZ сертификацията на насажденията. Накрая, но не на последно място, искаме да подчертаем добрата комуникация, която имаме с клиентите, при нас контактът е директен, личен, със собственика.

Има ли „тайна съставка Х“ и колко време ви беше нужно, за да получите правилната рецепта?

Има, разбира се. На първо място любовта, с която произвеждаме нашите продукти. Всяко блокче, всеки пакет и всяка кутия се произвеждат, пълнят и опаковат на ръка, като щателно се проверяват за несъвършенства. Именно любовта към продукта е това, което прави този процес съвършен.

На второ място е екипът ни. Освен ние двамата с Ивалина, колективът ни се допълва и от баща ми – инженер технолог по храните, а редом с него и майка ми, която вече повече от 26 години развива успешен бизнес в сферата на митническото агентиране. Към тях прибавяме и нашите сладкари, без чиито златни ръце, умение и внимание няма да можем да се справим.

Въпреки тези „тайни съставки“ ни отне повече от година проучване, планиране, експерименти с рецепти, концепции и оборудване, преди да можем да произведем нашия първи „Original Dark“ шоколад, който днес е горд лауреат на златен медал и диплом от международно изложение за храни и напитки.

Какво ще кажете на хората, които мислят, че ако нещо е здравословно, то не може да е вкусно?

Ще им кажем да опитат нашите шоколади. Те говорят сами за себе си.

Шоколадът – вечната борба с желанието да изпитаме сладост. Как подхождате към него, като към нещо, с което може да се прекалява или като към скъпоценен камък?

Може би по-правилно е да кажем вечната борба да изпитваме наслада. Защото нашите шоколади съдържат малко захар, а имаме и шоколади без захар. Подсладителят, който използваме в повечето блокчета е сурова, нерафинирана тръстикова захар от Колумбия. Целта ни е да доставим наслада за сетивата и истинско удоволствие от това, което нашите почитатели опитват.

Каква искате да е асоциацията на хората с името Casa Kakau?

Натурални, чисти и здравословни продукти. Искаме да сме алтернатива на индустриалните шоколади и най-вече да ни свързват с истинския вкус на шоколада – такъв, какъвто трябва да е, без примеси и добавки.

Какво Ви предстои тази година?

На първо място да разширим дистрибуционната си мрежа, за да достигнем до повече хора в страната. Също така работим върху новата си Био серия шоколади, които ще следват нашия подчертан стил да изненадват с интересен и нетрадиционен вкус. Надяваме се да намерим нови партньори в чужбина и да покажем, че в България може да се произвеждат истински неща по най-добрите европейски практики.

Успех!
Благодарим Ви за отделеното време.

Взел интервюто: Надя Тороманова

Иван и Ивалина Илчеви