Класическата красота на мрамора

Още от най-древни времена мраморът е познат на хората и ги очарова с красотата си. Свидетелство за това е дори самото наименование мрамор, което е с древногръцки произход и означава “блестящ камък”. През вековете многообразните цветови вариации на този материал са широко използвани както в изкуството, така и за декорацията и изграждането на сгради. При строителството на някои от най-емблематичните исторически и архитектурни паметници в историята на човечеството е използван мрамор, като Тадж Махал или Акропола в Атина.

С времето мраморът се утвърждава като символ на лукс и царственост, висока класа и изисканост. Ако търсите именно тази стилистика при обзавеждането на дома си, мраморът е вашия избор! Разбира се, в нашето съвремие този благороден естествен камък е изключително скъп материал и затова, очаровани от неговата непреходна красота производителите на плочки и гранитогрес го наподобяват до съвършенство.

Сега, облицоването на жилището с мраморни плочки е лесно, достъпно и преди всичко, невероятно стилно. Традиционно, светлите и белите разцветки на мрамора са най-популярни и търсени. Топлият мек цвят на мляко, с елегантни жилки в сивата гама, съчетан с перфектна полировка на плоскостта, е прекрасен избор както за помещения без източник на естествена светлина, така и за такива с прозорци. Светлината от насочени източници се отразява особено атрактивно в мраморните повърхности и придава на пространството усещане за празничност и изисканост.

Луксозният мраморен ефект е по стените в хола, трапезарията и където въображението ви го отведе, колекция SENSI на ABK Ceramica от Есенциале дизайн.
Стенни плочки Ceramiche-Marca-Corona от Interior Dada Showroom.

Вижте още примери за красотата на мрамора в бр.109.

Текст: Миряна Малчева