Milano 2017

През април всяка година очите на всички ни са насочени към столицата на дизайна – Милано, мястото, където дизайнери и производители предпочитат да представят новите си продукти. Тук се оформят тенденците в интериора, за които ще пишат и говорят всички специализирани и неспециализирани издания и които ще вдъхновяват всички нас, ценителите на добрия дизайн. Тази година изложителите общо в района на панира и из целия град бяха повече от 2000, 34% от които от целия свят.

Какви са очертаващите се тенденции от Седмицата на дизайна в Милано?

Известна носталгичност и много лукс

Дали с ярки цветове и десени на райета, дебели меки килими и кадифе, ретро мебели или мозайка, елементите на интериора от 80-те се забелязваха навсякъде, както и влияния на арт деко от 30-те до еклектиката на 70-те години. Като се започне от творенията на Jaime Hayon, който с познатия си почерк винаги добавя нотки на игривост и забавление с разпознаваеми испански влияния, усещането за жизнерадост и декоративност дори и в най-изчистените като стил продукти беше налице. И всичко това, съчетано с желанието за максимален комфорт и използване на качествени материали, предимно естествени.

За пета подред година Louis Vuitton представят своите луксозни атрибути за модерни номади Objets Nomades, създадени в сътрудничество с едни от най-известните имена в съвременния дизайн. Тази година тя има 10 нови попълнения, включащи един впечатляващ диван Bomboca на бразилските диайнери Campana Brothers с формата на облак и един сгъваем луксозен шезлонг на Патриция Уркиола от дърво и кожа, изработен изящно в стила на портфейл на Vuitton. В израз на почит към „Раждането на Венера“ на Ботичели, братята Campana създават своя невероятен модулен диван като черупка от фибростъкло, тапицирана в кожа в синьо или червено, в която можете да разположите до осем подвижни възглавници в нестандартна форма по различен начин, в зависимост от целта, за която ще се използва. „Искахме хората да си играят с него, да правят мостове между изкуство и дизайн, и дизайн и мода“, казва Умберто. „Това е наистина една удобна скулптура.

Новият фотьойл-шезлонг Pala на Luca Nichetto за Аrtifort
Диван Floe Insel, дизайн на Patricia Urquiola за Cassina.
Новият фотьойл CUELLO на Martin Ballendat за Huelsta предлага възможност за различен начин на използване чрез регулиране на облегалката – тя е нещо като предпазна черупка, която може да има различна височина.
Stone Age Folk, дизайн на Jaime Hayon за Caesarstone

текст: Теменужка Захариева