Тенденции при избора на естествен паркет

Тенденции при избора на естествен паркет

При избора на естествен паркет клиентите най-често се повлияват от качеството, цвета, селекцията на дървесината и от съчетаването с другите елементи на интериора. По-рядко се ръководят от актуалните световни тенденции, но за нас като професионалисти е особено важно да ги следим и да ги съпоставяме с търсенето в бутика ни. Ето накратко какво показват наблюденията на екипа на „Паркетсенс“ през изминалите месеци от началото на 2019-та г.

Предпочитани дървесини

Ако разделим клиентите си според предпочитаната дървесина, виждаме основно почитатели на дъба и на ореха. Значително по-малко е търсенето на останалите дървесни видове. Дъбът привлича с топлото си излъчване, с кадифената си текстура, с множеството цветови вариации, предлагани от производителите, със своята здравина, устойчивост и с податливостта си на обработка. Обикновено се избира от клиенти, които желаят подовата им настилка да е в хармония с интериора и да не се превръща в основен акцент.

Орехът най-често се предпочита от търсещите по-ярко излъчване на пода или на паркетите с характер, както още ги бяхме нарекли. Американският орех с ярките си краски и запомнящата се текстура носи усещането за топлина и уют, с което най-често се асоциира естественият паркет. Европейският орех със своето благородно излъчване пък подчертава класата, стила и автентичността на дома.

Почти по равно според наблюденията ни се разпределят и предпочитанията спрямо селекцията на дървесина. Някои клиенти желаят да запазят автентичния й вид, докато други търсят по-изчистените й варианти без много чепове и беловини.

Цветове на паркета

Макар световните тенденции да сочат едновременно търсене на изключително тъмни паркети и на супер светли варианти, при нас найпредпочитани са естествените тонове на дървесината. Най-голямата част от проектите, които изпълняваме, са с цвета на натуралния дъб. Малцина от клиентите ни избират паркет в сивата гама – неизменната тенденция в интериорния дизайн през последното десетилетие.

Очакваме все по-предпочитано да става разнотонието, което в момента се изразява както при съчетаването на паркетини със съвсем различни цветове, така и с такива от една и съща цветова гама, но в различни нюанси. Италианските фабрики, с които работим, могат да се похвалят даже със златисти, сребристи и бронзови тонове на паркета.

Способи на редене и размери на паркетните дъски

Световните интериорни експерти са категорични – 2019-та е годината на шеврона. Шарките му се изпълняват от различни материали, но от дървесина, разбира се, е най-привлекателен. Не можем да кажем, че клиентите ни го избират заради това, че е актуален. Красивото му начертание се е утвърдило през вековете и винаги е било предпочитано. Просто в момента то се използва по-широко не само за пода, а и за останалите елементи от интериора.

Продължаваща тенденция от последните години са ламелите с различни от стандартните за паркет геометрични форми. Особено красиви са тези, следващи естествените природни начертания. Често пъти те създават и триизмерен ефект върху пода. Отново актуална е и тенденцията за миксирането на паркетини с различни размери. Що се отнася до размерите им, и при нас забелязваме афинитет към широките и дълги дъски. В бутика ни за паркет може да откриете дължини на дъските до 4 м и широчини от 4,5 см до 50 см. Работим и по много custom задания и неведнъж сме изпълнявали проекти с размери на ламелите, зададени от клиентите.

Обработка на паркета и финиш

Със сигурност тенденцията за търсене на ръчно дялани паркети е една от най-характерните за тази година. Ръчната обработка е запазена марка на италианските фабрики, с които работим. Освен ръчно дяланите предпочитани са и четканите паркети, които подчертават зърнестата структура на дървесината. Стремежът на производителите тук е да подчертаят максимално естествената красота на природния материал. Състарените паркети и паркетите от рециклирана дървесина са сред по-малко търсените поне в нашия шоурум. По отношение на вечната дилема – лак или масло като че ли по-харесвани са омаслените паркети.

Според конструкцията най-предпочитани са трислойните паркети. Макар и да предлагаме богато разнообразие от масивен паркет, сме се убедили в предимствата на многослойните паркети и затова задължително ги препоръчваме на клиентите си. Доказателство за тяхната здравина и устойчивост са гаранциите, давани от производителите. Така например канадската компания, с която работим – „Coswick, дава доживотна гаранция на конструкцията.

Паркетът като част от интериора

Под, стени, таван – това са интериорните елементи, в които трябва да инвестирате най-много.“ Думите са на един от архитектите, с които работим и не са случайни. Подът е най-голямата хомогенна част от интериора и поема най-голямо натоварване. Като основа на дома той е пряко свързан с тона на цветовата палитра в интериора и със стила на декориране.

Естественият паркет е изключително благодатен интериорен елемент, който позволява съчетаване с всички познати ни стилове. Все по-често наблюдаваме тенденцията coбcтвeницитe нa жилищa дa oблицoвaт c нeгo чacти oт cтeнитe, eлeмeнти oт мeбeлитe и стълбите.

Дървесината като естествен материал се допълва прекрасно с останалите естествени материали. През 2019-та г. ни предстоят редица проекти с колаборации на естествен паркет и благородни материали на италианската фабрика „Foglie D’oro”, на която сме единствени представители в страната.Радваме се, че всеки ден хората, които предпочитат естествените материали в интериора, се увеличават. Дървесината от векове е един от основните от тях, а естественият паркет според нас винаги е бил и ще остане най-топлият, естетичен и здравословен избор за подова настилка.

американски орех на канадската компания „Coswick"

1. Фигурален паркет от американски орех на канадската компания „Coswick”. Поръчан и доставен от „Паркетсенс“.

Американски орех, редене шеврон на „Coswick”

2. Американски орех, редене шеврон на „Coswick”. Проект за клиент на „Паркетсенс“.

паркет натурален дъб на италианската фабрика „Tavar”

3. Стълби, облицовани с паркет натурален дъб на италианската фабрика „Tavar”. Монтаж – „Паркетсенс ПРО“.

Американски орех, селект, право редене на „Coswick”

4. Американски орех, селект, право редене на „Coswick”. Сн. „Coswick”.

паркет дъб „Diamante Ca'Rizzo Vogue" на бутиковата италианска фабрика „Foglie d’Oro”

5. Художествен паркет дъб „Diamante Ca’Rizzo Vogue” на бутиковата италианска фабрика „Foglie d’Oro”. Представител за България – „Паркетсенс“. Сн. „Foglie d’Oro”.

паркет дъб „Ventaglio Ca' Corner" на „Foglie d’Oro”

6. Художествен паркет дъб „Ventaglio Ca’ Corner” на „Foglie d’Oro”. Сн. „Foglie d’Oro”.

Паркет, който следва естествените извивки на дървесината на естонския производител „Bolefloor”

7. Паркет, който следва естествените извивки на дървесината на естонския производител „Bolefloor”. Вносител – „Паркетсенс“. Сн. „Bolefloor”.

Американски орех на „Coswick”

8. Американски орех на „Coswick” с размери на паркетините по поръчка за клиент на „Паркетсенс“. Производител – „Coswick”. Сн. „Coswick”.