Избор на сенник

 

Сенникът е продукт, който ползваме дълги години, затова трябва да сме внимателни при избора му. Статистиките сочат, че клиентите внимателно проучват пазара, преди да направят покупка. Трябва да се  доверят на компания, която доказано работи добре, т.е. предлага качествени продукти, кратки срокове за  изработка и монтаж, гаранционен и следгаранционен сервиз, и е коректна по мнение на клиентите си.

При  избора на сенник от значение е мястото и площта, които ще засенчваме. На пазара има голямо разнообразие, както на сенници за прозорци, тераси и веранди, така и на перголи (плъзгащи се сенници за големи площи).

Обичайно клиентите се интересуват основно от две неща – от цената на сенника и от това цветът му да подхожда на фасадата на сградата. Нашата препоръка към тях е да направят проучване и да изберат най-доброто за бюджета, който са си определили, а то рядко е най-евтиното.

Най-продавани на българския пазар са сенниците с чупещо рамо. По-добър избор за климатичните условия у нас е сенникът с алуминиева касета, т.нар. касетъчен сенник. Традиционно, през по-голямата част от годината у нас, тентата е прибрана и изложена на валежи от дъжд и сняг. Алуминиевата касета предпазва сенника точно от тях. Балконският тип е ефектен сенник с добро качество и приемлива цена. Той става все по-популярен. Монтира се предимно на тераси на кооперации или на еднофамилни къщи. Захваща се за парапета и за пода на горната тераса, което го прави по-устойчив на вятър. Препоръчваме го, особено ако в сумата, която клиентът е заделил за засенчване, не е предвидил средства за автоматика.

Широкоплощен сенник за двор от КАМАКС

Много важно е, независимо от модела, сенникът да е направен от здрави алуминиеви профили и качествен плат, предназначен за външна употреба. Обикновено клиентите обръщат внимание на широкия ценови диапазон на сенниците и рядко на детайлите, а именно те отличават качествения продукт. На пазара се предлагат много евтини тенти, изработени с тънки и неустойчиви профили и платове. Един съвет за избора на плат – цветът на сенника трябва да подхожда на фасадата, разбира се, но избягвайте твърде тъмните
цветове, водени от погрешното схващане, че те затъмняват по-добре. Светлите цветове пречупват светлината и не позволяват нагряване на и под тентата. По-добре спират светлината плътните платове, тези, при които в един квадратен сантиметър има повече нишки, а не тъмните на цвят.

Най-добре е клиентите да закупуват тенти с качествена автоматика, но знаем, че този клас продукти се възприема като скъп от тях. Сенниците на Камакс са автоматизирани с мотори, произведени от Somfy – световен лидер в областта на автоматизацията на щори, сенници и дома като цяло.

Чрез използване на автоматика клиентите постигат няколко неща: възползват се максимално от функционалността на слънцезащитния продукт, защитават инвестицията си, наслаждават се на комфорт, като управляват тентата без да стават, а и могат да я превърнат в част от цялостна концепция за контрол на светлината и топлината в помещенията.

Новост в областта на автоматизираната слънцезащита е т.нар. концепция “умен дом” – системата Connexoon за управление през мобилен телефон и интернет, чрез която можете да създавате и променяте сценарии за управление на цялата система за слънцезащита с ново поколение мотори, дистанционни и датчици от Somfy.

Преслава Дакова мениджър продажби в Камакс

Текст: Преслава Дакова