Ska vi fika?

Отговорът на този въпрос е „Ja!“ Ако сте били в Швеция или планирате да отидете, има няколко думи, без които няма да можете да усетите какво е да си швед. Hej, Fika, Tack, Lagom и Skål. Три от тях си имат точен превод на български, но другите две са запазена марка на шведската култура и традиции. Фика и Лагум. И двете имат своята история, свързани са с време, прекарано с други хора, с които споделяме нещо. Фика, пък, се превежда като „кафе пауза/ кафе почивка“, но задължително в комбинация с някакъв сладкиш. Може да се ползва и като съществително (Ska vi ta en fika?) и като глагол (Ska vi fika?), така че както и да го употребите, няма да сбъркате. Произхожда от думата за кафе kaffi, на която шведите обърнали сричките. Защо ли? Защото по времето на Густав III е имало „сух режим“ на кафето, и за да не казват думата кафе, въвели кодовата дума „фика“. Кафето било внесено в Швеция към края на 17-ти век, но добило популярност сред богатата прослойка едва 100 години по-късно.

През 1746г. Крал Густав III наложил солен данък върху напитката, който шведите отказали да плащат. Това създало черен пазар за кафето. Кралят, който бил голям параноик, смятал, че кафето е вредно, а и се притеснявал от срещите на кафе, които мислел, че са идеалната среда за заговори срещу него. И така въвел забраната за кафе. Разбира се, това не спряло консумацията му. В крайна сметка, забраната била премахната в началото на 19-ти век. А срещите на кафе си останали важни за социалното общуване на шведите.

Ако не знаете, шведите консумират кафе повече от италианците! Могат да имат фика по няколко пъти на ден, като на всяка фика могат да изпият по повече от една чаша кафе (вече може и чай или друга напитка, важното е да се съберете с хора). Фика може да правите с роднини, приятели, колеги или някой, с когото искате да се запознаете. Традицията за фика повелявала да има седем вида сладкиши. По-малко и са щели да ви помислят за стиснати, повече – за фукльовци.

Всичко се сервирало в най-красивия порцелан и най-важното, било ръчно приготвено. Всяка къща в Швеция сигурно има копие от книгата Sju Sorters Kakor (Седем вида бисквити), която излиза през 40-те, точно заради традицията фика.

Но как протича фика, ако сте на работа в Швеция? Като за начало се очаква да отидете на фика. Не се гледа добре на хората, които избягват това социално събиране, тъй като това е времето, в което колегите обменят идеи, укрепват екипа и решават проблеми. Продуктивността на шведите е сред най-високата за Европа, така че фика явно работи. В работата фика може трае от 10-30 мин, но извън работата може да продължи часове.Обикновено има място, на което колегите се събират, има топли напитки и някой сладкиш. Идеята е не да изпиете и изядете всичко на крак за „нула време“ и да се върнете на бюрото, а да се насладите на момента, да поговорите с хората около вас, да усетите вкуса на напитката и сладостта на храната.

Научете рецепта за традиционни шведски Kanelbullar в брой 108.

Порцеланова чаша Kitchen basic coffee,
предлага Еником М
Чиния I Love Us от КАРЕ

текст: Надя Тороманова