Мъжка визия за бъдещето

Искам домът ми да е
по-съвременен от този
на родителите ми.

Този дом за млад и модерен мъж, е създаден с мисия за дълъг живот. При него не са допуснати никакви компромиси с извинението, че това е първи дом за младежа, а напротив – строго професионалната идея е да живее във времето със спазването на основополгащи правила в интериорния дизайн. Дария Колесова проектира интериора на 160 кв. м за сина на свои стари клиенти. Съвсем наскоро завършил висш институт, той е с надеждата и самочувствието да бъде утрешен млад бизнесмен. Увлича се от спорт, активно почива, пътешества из цяла Русия. Единственото желание на младия инвеститор е: „Искам домът ми да е по-съвременен от този на родителите ми.” Така че дизайнерката получава изцяло карт бланш за действие – вечната мечта на твореца. И споделя, че искала от една страна интериорът да е по мъжки лаконичен, а от друга да е по младежки ярък и динамичен.

Интериор Дария Колесова,
geometra.daria@gmail.com
Дизайнерско бюро «Группа Геометра»

На общата концепция повлияли живописта и конструктивизма в архитектурата. При това не някакви конкретни платна или сгради, а общото впечатление, придобито в университетските лекции по история на изкуството – ярки повърхности, големи прости обеми, графичност. Но, доколкото това все пак е интериор, тя интерпретира тези постулати в „домашните” материали – дърво и текстил.

В този чисто мъжки интериор няма нищо излишно, всичко е функционално и лаконично. Опитът й показва, че всички мъже, поръчващи дом за себе си, независимо от възрастта и социалния си статус, се насочват към тази стилистика, която Дария Колесова нарича функционален минимализъм. Но ако мъжът мисли за семеен интериор, той може да е и класически, и ар-деко, и фюжън, т.е. стилове, които не могат да съществуват без голямо количество фини детайли, декоративни повърхности и аксесоари. И вероятно това е под въздействието на жените, които като цяло много обичат декоративността в интериора.

В случая интериорът на представителната част – антрето, дневната, кухнята и трапезарията, е построен върху съчетаването на скулптурни, индивидуални по цвят обеми и черно-бели графики. Това се вижда и воризонталния десен на завесите, и в черно-бялата фотография. Всъщност именно тези два елемента се оказват неочаквано трудно изпълними. Дизайнерката смята, че всички вече сме свикнали с хоризонталните щори, характерни и разпространени в американския тип интериори. Но се оказало, че да се намери сред европейските производители текстил за щори с хоризонтална шаркав желания мащаб е твърде трудно. Още по-сложно се оказало да се поръча метално пано с фотографии. А тя непременно искала фотографиите да са върху неръждавейка, защото много харесва ефекта на метала, заменящ белия цвят в черно-бялата фотография. И то от пода до тавана. Използваните фотографии са на Максим Блинков.

В спалнята и в дневната са използвани същолаконични обеми, но с плавни форми. Присъства и цвят, но съчетанията са умерени – това повече подхожда на интимната зона.Дизайнерката с удоволствие работи с декоративни повърхности дори и в модерни интериори. Това могат да са текстури, природни материали, релефи, рисунки. Но тя винаги се придържа към едно правило: да се подхожда по различен начин към частните и към обществените интериори. В домашна обстановка всички повърхности трябва да са визуално привлекателни и нежни на допир – никакви големи тухлени стени и рисунки в стил оп-арт. А в обществените интериори забрани няма – може да се следва фантазията с използване на всякакви технически изпълними техники.

Текст: Василена Йовкова
Снимки: Сергей Ананиев