Урок по скандинавска архитектура

SCHJELDERUP TRONDAHL ARCHITECTS

Архитектурно бюро:
SCHJELDERUP TRONDAHL ARCHITECTS
Фотограф: Jonas Adolfsen

Еднофамилна къща, заслонена от красива широколистна гора на запад и с прекрасна гледка към фиордите на Северно море и град Гримсад на юг. Къщата Вардоосен е емблематичен пример за свръх простота и функционалната изчистеност на скандинавската архитектура. Без да се наслагва много, само чрез прости форми и пословично внимание към детайла, са постигнати удобни за живеене, въздушни и красиви пространства.

Домът на семейството е построен в жилищен квартал над Гримсад. Разположена на полегат склон, той разполага и с малка градина откъм западната фасада, деляща я от обширните гори. Поради естеството на терена и малките му размери, е наложително къщата да бъде разположена между съществуващите пораснали дървета, възможно най-близко до северозападните граници на парцела. Допълнителна подробност на проекта е, че първият етаж трябва да е специално пригоден за ползване от хора с двигателни затруднения, използващи инвалидна количка. Специално внимание е обърнато на малките преходни разстояния, както и възможността за приобщаване на природните дадености към жилището, осигуряването на предостатъчно дневна слънчева светлина и красиви гледки през панорамните прозорци. Всекидневните помещения свободно преминават в градината, създавайки впечатлението, че пространставата са значително по-големи от действителността, а близката гора обгражда и приютява къщата, създавайки усещане за уют и уединеност.

Приземният етаж е изграден от норвежки многокамерни панели, а подовете са решени с нетрадиционното покритие от груб бетон и прозрачни полимерни смоли, полирани до огледален блясък. За баните са използвани клинкерни мозаични плочки. Вторият етаж е с изцяло дървени стени, от третиран с масло многослоен шперплат от бавнорастяща ела. Подовете са от масивен дъб.

Грубата, почти аскетична визия на приземния етаж перфектно кореспондира с детайлно изпълнената от естествено дърво обстановка на горното ниво, без да бъде натрапчива. А специално оформените пространства с променящи се обеми и уединени зони, превръщат живота в къщата в динамично и въздушно преживяване.

Южната светлина има свободен достъп в жилището през прозорците на спалнята и през вътрешните стъклени стени, между всекидневната, заемаща цялата височина на къщата и спалните помещение на втория етаж. През тях има гледка към общото жилищно помещение. Интересно е решението на архитектурното дуо за южната стена на къщата. Тя е изградена изцяло от бетонни тухли и е проектирана да стига чак до покрива, създавайки усещането, че придържа конзолата на целия втори етаж обърната към фиордите. Останалите стени са изградени от дъбови дъски, импрегнирани с масло с цвят охра. Тесни прозоречни отвори разделят приземния от първия етаж, пропускайки дневната светлина, но без да разкриват личния живот на обитателите.

Къща Вардоосен сякаш има две лица: тя остава затворена и индиферентна към по-малко интересните изток и север, с изключение на входната врата, и същевременно е напълно достъпна и открита към кухнята и трапезарията. Във всекидневната има голяма изградена камина, която прераства в барбекю и фурна във външните пространства. Техният масивен комин допълнително обединява визуално различните жилищни пространства. Обособения гараж има допълнителни функции на преградна стена със съседите от север, както и малката работилница.