Вълшебният свят на арт куклите

Миряна Малчева

Някои момичета порастват, но не престават да си играят с кукли. Аз съм едно от тях. Любовта ми към нежните изваяни лица и красивите прически остана в мен и по-късно се разви в желание аз да създавам сама. Много хора не знаят, може би защото в България не е популярно, но изкуството на Арт куклите си има почитатели от цял свят, а творците, занимаващи се създаването им са безкрайно разнородни по душа и характер. Това, което ни обединява е стремежът към красота и любознателността. За разлика от животописта, графиката и други изящни изкуства, при изработката на арт кукли няма утвърдили се през времето канони. Има идея и последващи търсения и фантазия как точно да бъде реализирана. С времето, аз като майстор на кукли се научих да топя стъкло, да работя с филц и дърво, да запоявам и огъвам метал, да вграждам скъпоценни камъни.

Майсторът на кукли се учи през цялото време и колкото повече знания придобива, толкова по-малко ограничения има да създава идеите си. А те, повярвайте ми, са безкрайни. Често пъти ме питат как измислям темите си? Отговорът не е еднозначен. Въпреки че съм пораснал, отговорен и зрял човек, все още чета много приказки. Огромен почитател съм на Е.Т. Хофман и Ръдиард Киплинг, някои от куклите ми са вдъхновени от техните фантастични истории. Понякога е достатъчно да видя слънчево зайче върху стената и от него да се роди идеята ми, а друг път изработвам арт кукли по поръчка, интерпретирайки идеята на някой друг.

През 1990 година за първи път видях авторски кукли в списание Огонек. Бях впечатлена и поисках сама да изработвам такива красиви творения. През 2010 година най-накрая се появи възможност и благодарение на уроците на Татьяна Баева, Любов Лукьянчук, Ольга Рубцова и Ирина Качарава, моята мечта се сбъдна. Тези талантливи автори ми отвориха вратите към света на арт куклите. Дебютът ми като автор бе през 2013г. в Киев, а по-късно съм участвала в много международни изложения. Щастлива съм да изработвам кукли и да изненадвам любимите си хора и почитатели с интересните си идеи.

Мария
Минки, пазителя на съкровището